• Dijeli poveznicu
  • Ispiši stranicu

Sindrom toksičnog šoka

  1. Sidnrom toksičnog šoka je vrsta septičkog šoka  uzrokovanog  bakterijemijom  što je stručni naziv za prodor bakterija u sistemsku cirkulaciju. Šok se događa kao  posljedica reakcija imunih mehanizma obrane organizma na toksine (zovemo ih endotksinima i stoga endotoksični šok)  koje proizvode bakterije koje su prodrle u sistemsku cirkulaciju . Septičkom šoku dakle predstoji bakterijemija koja se manifestira  općom simptomima a to su povišena temperatura , slabost, zimica, tresavica i povraćanje. Prvi simptom šoka je običo konfuzija i stanje smanjene svijesti. U početnoj fazi šoka ekstremiteti su obično topli, a u kasnijoj fazi postaju hladni , blijedi odnosno modrikasti. Stanje povišene temperature u početku u kasnijem tijeku bude zamijenjeno snižavanjem  temperature što je posljedica zatajivanja cirkulacije krvi. Zatajivanje cirkulacije dovodi do  postepenog zatajivanja organa i organskih sistema što nekada može dovesti do brze smrti a da se nisu uspjeliti niti prepoznati pravi uzroci koji  su doveli do ovog stanja.
  2. Endotosični šok izazvan upotrebom tampona je zapravo , ali i na sreću, vrlo rijetka komplikacija i zapravo je  u svojoj gotovo tridesetogodišnjoj gilnekološkoj praksi nisam nikada  susreo. Slučajevi su uglavnom bili opisivani u Sjedinjeni američkm državama prilikom upotrebe jedne vrste visokoupijajućih tampona  koji bi ostavljani u rodnici dugo , ponekad i preko 12 sati ( u Evropi gotovo da takvih slučajeva nije bilo, moguće ta vrsta tampona nije niti bila prisutna na tržištu ). Kada bi ti tamponi bili dugo prisutni u rodici pojedini sojevi bakterije koja je često prisutna na koži i sluznicama a  zove se Stafilokok   je dobila priliku obilno se ramznožiti u upijenoj menstrualnom sadržaju nakon čega bi dospjela u sistemski krvotok kroz mikropovrede u stijenci rodnice. Mikropovrede  na sluzici bi uzrokovala iritacija nabubrelog i povećanog tampona . Slučajevi su uglavnom opisivani  sedamdesetih i ranih osamdesetih godina prošlog stoljeća , a kada je prepoznat tip tampona koji ga uzrokuje  (za čega je trebalo dosta vremena,  da se uopće shvati što se zbiva )  on je povučen sa tržišta nakon čega su slučajevi mnogo rjeđi.
  3. Tamponi su potencijalno tlo za podržavaje svih infekcija uzrokovanih mikroorganizima koje su i inače prisutne u rodnici , pogotovo ukoliko se tapon stavio u rodnicu gdje je pojedini uzročnik već namnožen i uzrokovao je simptomatsku ili asimptomasku infekciju. Uvjeti će se lakše stvoriti  ukoliko tampon bude ostavljen u rodnici duže vrijeme , duže od 5-6 sati, a ponekad doživimo da to bude i nekoliko dana kada žena ”zaboravi da je stavila tampon” (vjerovaili ili ne i toga ima). Može se raditi o gljivama (candida albicans)  te bakterijama (Gardnerella vaginalis, Stafilokok, Streptokok,  Enterokok, E. Coli). No, u današnjoj  svakodnevnoj praksi zapravo rijetko srećem infekcije i njihove komplikacije uzorokovane upotrebom tampona  budući su tamponi jeftini i lako dostupni  pa ih žene koje ih koriste nikada ne ostavljanu duže u rodnici od 3-4 sata tako da problema kod ogrnomne većine korisnica nema i stoga tampon danas ne smatramo ”opasnim sredstvom” . Više je to priča u  tzv. ”ženskim rezgovorima”gdje se  ”usmenom predajom” generacijama prenose  katastrofične vijesti i strahovi…često neutemeljeni

Ugovorite pregled

Pošaljite poruku i odgovoriti ćemo Vam u najkraćem mogućem roku.
Potrebno je popuniti sva polja.

Kalkulator plodnih i neplodnih dana u ženskom spolnom ciklusu

Unesite datum početka zadnje menstruacije i trajanje najkraćeg i najduljeg ciklusa. Dan u tjednu će odrediti računalo.


Početak zadnje menstruacije
Trajanje najkraćeg ciklusa dana
Trajanje najduljeg ciklusa dana

Računalom se možete koristiti za procjenu plodnih dana i za planiranje trudnoće, ali ne kao jedinom podlogom za sigurnu kontracepciju. Bili ste upozoreni i ne preuzimam nikakovu odgovornost u bilo kojem slučaju!

Podaci koje unesete obrađuju se lokalno na Vašem računalu (JavaScript) i ne prenose se Internetom.

Očekivani datum poroda

Početak menstruacije (1. dan ciklusa)
Početak vjerojatno neplodnog razdoblja
Kraj vjerojatno neplodnog razdoblja
Početak plodnog razdoblja
Optimum za oplodnju
Optimum za oplodnju
Kraj plodnog razdoblja
Početak neplodnog razdoblja
Kraj neplodnih dana i početak ranije menstruacije
Početak kasnije menstruacije