• Dijeli poveznicu
  • Ispiši stranicu

Kontracepcija materničnim uloškom

Kontracepcija materničnim uloπkom , odnosno kako se popularno u svakodnevnom govoru kaže, “spiralom”, jedna je od najpopularnijih  ali i najefikasnijih , a i najsigurnijih metoda kontracepcije.Procjenjuje se da je sada u svijetu koristi najmanje 50 milijuna žena Ukoliko nema nikakvih komplikacija, što je razmjerno rijetko ,pogotovo uz pravilan odabir korisnica, metoda je vrlo efektna, sigurna te efikasna. Stopa uspješnosti je samo malo lošija od kontraceptivne tablete i iznosi oko 98-99% ( od 100 žena koje imaju maternični uložak  tijekom 1 godine, 2 će usprkos tome ostati u drugom stanju ).

Maternični uloæak je danas izrađen od posebnih plastičnih masa  i ima oblik velikog slova T. Osim što djeluje kontraceptivno mehanički, samim svojim prisustvom,danas se načešćee upotrebljavaju tzv. medicinirani materniËni uloπci . To znači da osim samog uloška, na njemu postoje tvari koje pojačavaju njegovo djelovanje. Već desetljećima se koristi kombinacija sa tankim bakrenim žicama koja su omotane na sva 3 kraja slova T  i sa kojih se polagano tijekom vremena otpuπta bakar . Takav uložak danas nazivamo “klasičnim” . Noviji  na  tržištu  (a to ”noviji” je već isto oko 20 godina)  je  maternični uložak impregniran gestagenim hormonom  koji se  polagano otpuπta  u unutraπnjosti maternice tijekom oko 5,5 godina .Kod mateničnog uloška koji otpušta gestageni  hormon djlovanje na ujurašnjost  maternice je dvojako- u cervikalnom kanalu se stvare guste ”debela” sluz koja je neprolazna odnonso naprobojna za prolaz spermatozoida a drugo djelovanje je na sluznicu koja obavija unutrašnjost maternice čineći je tankom  ”neprijemčivom” za trudnoću ukoliko bi se ona i dogodila što se u pravilu  niti ne događa  Nekontraceptivna korirst ovih djelovanja je da je gusta sluz u cerviksu neprolazna i za baterije kao i za spermatozoide ( što čini da je postotak intrauterinih infekcija manji nego uz klasični uložak)  a ljuštenje stanjenog endometrija prilikom menstruacije dovodi do smanjenja menstrualnog krvarenja ( kod klasičnog uloška upravo obrnuto dolazi do povećanja obilnosti menstrualnog krvarenja) . Hormonski uložak  (komercijalno ime mu je Myrena) danas zato koristimo  i u nekontraceptivne svrhe a to je liječenje bolnih i obilnih menstruacija.  Kod klasičnog materničnog uloška bakar, kojeg otpušta maternični uložak , djeluje vjerojatno  tako da inaktivira spermatozoide- dakle sprečava oplodnju ,  dok  uložak stvara posebnu upalnu  reakciju u  sluznici unutar maternice  onemogučavajući usađivanje zametka , ukoliko je došlo do oplodnje.  Prema današnjem stanju struke hormonski maternički uložak ( myrena) je daleko bolje i kvalitetnije kontraceptivno sredstvo od klasičnog.  Klasični kontracetiptivi uložak vrlo vjerojatno nikada neće izumrijeti pogotovo na siromašnijim tržištima ali osim  financijskim razloga danas nema gotovo niti jednog drugog razloga koji bi govorio u prilog postavljanju klasičnog uloška u odnosu na hormonski.Hormonski je veče kontraceptivne pouzdanosti , niža je stopa intrauterinih infekcija uz njega a dolazi i do smanjenja obilnosti i trajanja krvarenja te smanjenja bolnosti uz krvarenje!

Stavljanje  klasičnog materničnog uloška preporučujemo ženama koje su rodile ili više ne žele rađati zbog nešto veće mogućnosti ulaska intekcije u unutrašnjost reproduktivog trakta što može oštetiti funkciju jajovoda. Hormonski maternični uložak (myrenu) stavljamo i ženama koje nisu rađale budući  da nema potencijalno  nepovoljnog utjecaja na propagaciju infekcije u unutrašnjost reproduktivnog trakta ! .Prethodno se učini temeljit ginekološki pregled, koji uključuje mikroskopki pregled vaginalnog iscjetka, PAPA test te palpatorni pregled . Dobro je učiniti  i UZV pregled  da se vidi izgled maternične šupljine . Ukoliko je maternična šupljina dvoroga odnsono deformirana to je kontraindikacija sa postavljanje klasičnog uloška dok to za hormonski uložak nije u toj mjeri- bitno je da je izvog hormona u unutrašnjosti maternice  a da li je malo gode ili doljem lijevo ili desno to ije bitno! Individualna je odluka, od slučaja do slučaja da li učiniti briseve cerviksa na mikoplazme  klamidiju   prije postavljanja uloška . Nikako to nije generalno pravilo da ih treba obavezno  učilniti ! Ukoliko su svi nalazi uredni , krajem menstrualnog krvarenja stavi se maternični uložak  sa bakrom dok se hormonski uloæak stavlja  nekoliko  dana nakon prestanka menstruacije.  Sam postupak postavljanja materničnog uloška gotov je vrlo brzo- za  nekoliko minuta  i nije posebno bolan niti neprijatan.Ukoliko  nakon postavljanja materničnog uloška nema nikakvih poteškoća  učini se rutinski kontrolni pregled nakon 1-2 menstruacije.Na prvom kontrolnom pregledu provjeri se točan položaj uloška , Ta je kontrola potrebna jer se  ponekad u prvih nekoliko tjedana nakon stavljanja materničnog uloška može dogoditi da on ispadne ili samo sklizne u kanal vrata maternice te tako nema potpuno kontraceptivno djelovanje. Dalje je potrebna  redovita kontrola te PAPA test barem jedanput godišnje. Uz redovitu kontrolu, maternični ulošci koje danas stavljamo , mogu ostati u maternici  dosta dugo :klasični  i do 7 godina a hormonski  do 5,5 godina.

Žene koje imaju  klasični  maternični uložak  dakle onaj sa bakrom  imaju uobičajeno  obilnija i dugotrajnija menstruacijska krvarenja  u odnosu na ranija krvarenja bez uloška. Dosta često  je to posve u prihvatljivim granicama  no nije rijetko da su obilna krvarenja i pojava ilntrauterinih infekcija  razlog za vađenje kslasičnog uloška  i zamjenu hormonskim uloškom .Stoga ženama koje inače imaju dugotrajne i obilne menstruacije  ne preporučujemo stavljanje  kalsičnog maternčog uloška. Ostala stanje kod kojih ne preporučujemo stavljanje uloška su: česte upale u rodnici , poremećen PAPA test odnosno patološki proces na vratu maternice , upalne bolesti u zdelici odnosno popularno rečeno česte i ponavljane “upale jajnika”.

Dok ženama sa obilnijim menstrualnim krvarenjima ne savjetujemo stavljanje klasičnog uloπka on je upravo indikacija za stavljanje onog hormonskog. Naime, promjene na sluznici maternice koje on uzrokuje dovedu do toga da se intenzitet krvarenja bitno smanji čaki i ispod intenziteta uobičajene menstruacije. Kod nekih žena se menstruacija može svesti samo na oskudan smeđkasti iscjedak 1-2 dana , a ponekda i to krvarenje izostane i po nekoliko mjeseci. Ovo oskudno krvarenje i njegov  potpuni izostanake je četo uzrok zbunjenosti I prijepora I zbinjenosti u laičkim krugovima”kako to nije zdravo” jer se ”žena ne iščisti” a morala bi.  To je posve besmislen i bezrazložan strah – krvarenje je samo posljedica menstrualnog ciklusa što je zapravo ciklus rada jajnika. Krvarenje nije nikakvo ”čišćenje ”to je  zapravo odbacivanje sluznice koja oblažeu nutrašnjost maternice  ukoliko nije došlo do trudnoće. Kako je pod djelovanjem gestagenog hormona kojeg otpušta hormonski  uložak sluznica stanjena  -ako nema što za odbaciti nema niti krvarenja- pojednostavljeno rečeno !  To je razlog zašto su danas  maternični ulošci koji otpuštaju gestageni  hormon mnogo popularniji nego ono “klasični”. Bitna je na zalost razlika u cijeni ( što sam već rekao, i danas zapravo osim financijskih razloga nema niti jedan drugi koji bi govorio u prilog klasičnom ulošku, hormonski uložak je vise nego dvostruko skuplji od klasičnog !)

Ukoliko se pojavi želja za trudnoćom maternični uložak se vadi, što je vrlo jednostavan postupak koji traje samo nekoliko sekunda .Nakon vađenja uloška  moše se  zanijeti u roku od nekoliko tjedana. Stopa zanošenja  i eventualnih komplikacija su praktično isti kao i kod žena koje nisu koristile maternični uložak.

Naravno, ukoliko stavljate maternični uložak podrazumijevamo da biste kontracepciju trebali na duže vrijeme  dakle barem godinu dana ili duže.   U protivnom, mišljenja sam da je postavljanje materničnog uloška neracionalnoodnosno neisplativo.

Ugovorite pregled

Pošaljite poruku i odgovoriti ćemo Vam u najkraćem mogućem roku.
Potrebno je popuniti sva polja.

Kalkulator plodnih i neplodnih dana u ženskom spolnom ciklusu

Unesite datum početka zadnje menstruacije i trajanje najkraćeg i najduljeg ciklusa. Dan u tjednu će odrediti računalo.


Početak zadnje menstruacije
Trajanje najkraćeg ciklusa dana
Trajanje najduljeg ciklusa dana

Računalom se možete koristiti za procjenu plodnih dana i za planiranje trudnoće, ali ne kao jedinom podlogom za sigurnu kontracepciju. Bili ste upozoreni i ne preuzimam nikakovu odgovornost u bilo kojem slučaju!

Podaci koje unesete obrađuju se lokalno na Vašem računalu (JavaScript) i ne prenose se Internetom.

Očekivani datum poroda

Početak menstruacije (1. dan ciklusa)
Početak vjerojatno neplodnog razdoblja
Kraj vjerojatno neplodnog razdoblja
Početak plodnog razdoblja
Optimum za oplodnju
Optimum za oplodnju
Kraj plodnog razdoblja
Početak neplodnog razdoblja
Kraj neplodnih dana i početak ranije menstruacije
Početak kasnije menstruacije