• Dijeli poveznicu
  • Ispiši stranicu

Izostanak menstruacije

Ukoliko mladoj  spolno aktivnoj ženi  ”kasni menstruacija” može se raditi samo o 2 zbivanja – ili se radi o trudnoći (što je prvo  na što treba  sumnjati)  ili se radi o poremećaju u radu jajnika ( izostaloj ovulaciji!) .  Trećega nema !  Generalno , vrlo brzo  se moguće orjentirati o čemu se raditi.  Potrebno je učiniti jedan od kućnih testova trudnoću- ukoliko je test pozitivan tada se radi o trudnoći a ukoliko je test negativan tada se radi o poremećaju u radu jajnika.  Dakle vrlo brzo možemo znati o čemu se radi

Izostanak redovite, očekivane menstruacije žene proživljavaju sa različitim emocijama -on za neke znači ogromnu radost zbog željene trudnoće i majčinstva  ali na žalost mnogo je i žena za koje on znači veliku zebnju  i brigu zbog neželjene trudnoće. Kakva god bila očekivaja i želje,  zajedničko je da je potrebno dati što raniju, točnu i pouzdanu dijagnozu.O njoj ovisi dalje eventualno potrebno liječenje ali i cijeli niz drugih ponekad i sudbonosnih životnih odluka.

Osim izostanka menstruacije sumnja na trudnoću postoji i kod svakog poremećaja dužine ciklusa i intenziteta krvarenja. Naime, u početku trudnoće relativno često se javljaju tzv. decidualna krvarenja koja se vrlo često zamijene sa menstruacijom.No, ta krvarenja u pravilu nikada ne dolaze u vrijeme uobičajene menstruacije, nego nešto ranije ili kasnije i u pravilu su oskudnija i kraće traju od uobičajene menstruacije.

Najranije pozitivan test na trudnoću u rutinskoj praksi je  test koji u krvi određue nivo hormona odnosno jednog dijela njegove molekule kojeg proizvodi tkivo zametka koje se usadilo u sluznicu maternice.To je tzv. ß-HCG  .Vrijednosti su pozitivne već oko  nekoliko dana dana prije očekivane menstruacije koja je trebala nastupiti.Testom se danas koristimo za preciznu dijagnostiku trudnoće, njezine vitalnosti te kod vanmaternične trudnoće . Osim što je ovaj test kvalitativan, dakle pozitivan ili negativan on je i kvantitativan , dakle govori o koncentraciji hormona u krvi iz čega se može približno odrediti veličina trudoće, pogotovo u vrlo ranim stadijima. Pravilan porast vrijednosti (u ranoj trudnoći vrijednosti hormona bi se trebale udvostručiti svakih 2-2,5 dana) , govori u prilog urednoj trudnoći i to u  ranoj fazi kada sve još niti ne vidimo ultrazvučnim aparatom . No, ovaj test se može učiniti samo u biokemijskim laboratorijima.

U ljekarnama su danas lako dostupni mnogi ”kučni” testovi za ranu dijagnostiku trudnoće iz urina. Testiranje je jednostavno  a i njihova cijena  je iz godine u godinu sve niža .Pozitivni postanu već kada menstruacija kasni jedan dana. Za povećanje točnosti poželjno je testirati prvi jutarnji urin ( premda u uputstvima obično piše kako to nije potrebno) jer se u njemu koncentrira veća količina hormona ( već ranije spomenti HCG)  . Današnji testovi u pravilu ”ne griješe”. Ukoliko je test pozitivan radi se o trudnoći a ukoliko je negativan tada se u trudnoći ne radi !  Ukoliko menstruacija “kasni”  4-5  dana , uz pomoć ultrazvučne vaginalne sonde trudnoću nesumnjivo možemo  dokazati, odnosno prikazati unutar maternice.Već  tjedan dana kasnije možemo točno prikazati broj zametaka odnosno embrija ( jednoplodna ili višeplodna trudnoća) te prikazati otkucaje   srca ploda  i tako dokazati postojanje živog embrija.

Kada je menstruacija izostala oko 2 tjedna u većini slučajeva trudoća se može dokazati i ginekološkim pregledom sa popriličnom  sigurnošću. Sve navedeno se kombinira i tako povećava točnost .Tako se vrlo rano mogu otkriti eventualni poremećaji- bilo da se trudnoća ne razvija kako treba ili ukoliko  ne uspijemo prikazati trudnoću unutar maternice može se raditi o vanmaterničnoj trudnoći što potencijalno može biti  fatalna komplikacija trudnoće. Sve se ponovljenim kontrolama u kraćim vremenskim razmacima može točno i ustanoviti.

Preporučujem stoga  ukoliko je menstruacija  izostala tjedan dana ili se dogodilo krvarenje koje je bilo neuobičajenog intenziteta ili trajanja  učiniti test na trudnoću iz prvog jutarnjeg urina  ili  se javiti u  ginekološku ordinaciju na pregled .  Na pregled se također treba javiti nekoliko dana nakon pozitivnog testa   radi točnije dijagnostike ( gdje je trudoća i da li veličinom odgovara trajanju izostanka menstruacije.

Ukoliko sami učinite test na trudnoću i rezultat je negativan sačekajte još oko 2 tjedna. Ukoliko do tada ne uslijedi spontano krvarenje biti će potrebno učiniti pregled i ukoliko se stvarno iskljući trudnoća ciklus će se  regulirati lijekovima, odnosno hormonskom terapijom. Tako se izbjegava  pojava dugotrajnih i obilnih krvarenja  koja mogu nastati  nakon dužeg izostanka menstruacije.

Ugovorite pregled

Pošaljite poruku i odgovoriti ćemo Vam u najkraćem mogućem roku.
Potrebno je popuniti sva polja.

Kalkulator plodnih i neplodnih dana u ženskom spolnom ciklusu

Unesite datum početka zadnje menstruacije i trajanje najkraćeg i najduljeg ciklusa. Dan u tjednu će odrediti računalo.


Početak zadnje menstruacije
Trajanje najkraćeg ciklusa dana
Trajanje najduljeg ciklusa dana

Računalom se možete koristiti za procjenu plodnih dana i za planiranje trudnoće, ali ne kao jedinom podlogom za sigurnu kontracepciju. Bili ste upozoreni i ne preuzimam nikakovu odgovornost u bilo kojem slučaju!

Podaci koje unesete obrađuju se lokalno na Vašem računalu (JavaScript) i ne prenose se Internetom.

Očekivani datum poroda

Početak menstruacije (1. dan ciklusa)
Početak vjerojatno neplodnog razdoblja
Kraj vjerojatno neplodnog razdoblja
Početak plodnog razdoblja
Optimum za oplodnju
Optimum za oplodnju
Kraj plodnog razdoblja
Početak neplodnog razdoblja
Kraj neplodnih dana i početak ranije menstruacije
Početak kasnije menstruacije