• Dijeli poveznicu
  • Ispiši stranicu

Zdjelična upalna bolest odnonosno ”upala jajnika”

U ginekologiji pod zdjeličnom upalnom bolesti se podrazumijeva upala jajovoda , jajnika te svih sveza koje okružuju maternicu i održavaju je u zdjelici  u njezinom  uobičajenom položaju. U  svakodnevnom, uobičajenom govoru  ovo se naziva “upalom jajnika”.

Zbog čestih recidiva (ponovnog javljanja odnosno razbuktavanja infekcije) te zbog svojih kasnih posljedica  : neplodnosti  te ograničenja radne sposobnosti  bolest predstavlja značajan medicinski i socijalni problem.

Najčešći oblik zdjelične upale bolesti je upala jajovoda  koja obično nastaje  u spolno aktivnih mladih æena , najčešće onih koje nisu rađale.U  žena prije puberteta, te u postmenopauzi bolest je praktično nepoznata.Put širenja infekcija je uzlazni-iz rodnice infekcija se širi duž kanala vrata maternice  zatim njezine šupljine u jajovode.Daljnji put je ili kroz otvore jajovoda u trbušnu šupljinu ili kroz stijenku jajovoda u njihovu okolinu.Kao posljedica, kod težih infekcija može se razviti i vrlo teška i po život opasna komplikacija-upala potrbušnice. Infekcija  obično nastaje istovremeno obostrano , rjeđe ostaje ograničena samo na jednu stranu.  Kasne posljedice , pogotovo ukoliko se  infekcija nekoliko puta ponovila , su zatvaranje otvora jajovoda prema trbuπnoj πupljini ( organizam se tako štiti od širenja infekcije u trbušnu šupljinu) te ukoliko se infekcija širila kroz stijenku jajovoda-stvaranje brojnih priraslica jajovoda sa okolnim strukturama :crijevima, maternicom te stijenkama trbušne šupljine (organizam se opet tako brani od širenja infekcije).Jajovodi se tako mogu pretvoriti u velike mlohave vreće, ponekad i značajnih dimenzija, ispunjene gnojem ili rijetkom seroznom tekuÊinom. Rezultat su nepovratno oštećeni jajovodi što rezultira neplodnošću te dugogodišnji vrlo neprijatni bolovi koji se s vremena na vrijeme pojačavaju.To sve bitno umanjuje kvalitet života i radnu sposobnost.Uzročnici infekcija mogu biti brojni . Infekcije su nerijetko i miješane( više uzročnika).Danas pogotovo naglašavamo štetni utjecaj klamidije tachomatis  te mikoplazmi , specifičnih vrsta bakterija koje gotovo nikada na uzrokuju bolest burne kliničke slike te tako bolest obično traje mjesecima i godinama a dosta često se otkiva  kada su  već  učinjene  nepopravljive posljedice na funcksiju jajovoda .Slične posljedice uzokuje i infekcija gonorejom u žena, u nas na sreću rjeđa bolest.

U klasičnoj,akutnoj, formi bolesti žena se žali na jake bolove u donjem dijelu trbuha te bolnost na pritisak i napetost donjeg dijela trbuha. Uz bolove slijede povišena temperatura te u učinjenim laboratorijskim nalazima povišeni broj leukocita i povišena sedimentacija  eritrocita  ( danasovu pretragu često zamjenjuje pretraga koja se zove CRP). Često postoji i podražaj na mokrenje te  bolovi u križima. Rjeđe se može javiti i mučnina i proljevi.Ukoliko je upala jača može ju pratiti i poremećaj  menstruacijskog ciklusa sa krvarenjem.

Ovakvu, klasičnu formu bolesti danas susrećemo u manje od trećine slučajeva. Najčešće nailazimo na sasvim oskudne simptome : bolove u donjem dijelu trbuha,bolnost kod snošaja te  pritisak u križima. No, cijela bolest mže proteći i potpuno nezapaženo te se na ginekološkom pregledu u području jajovoda i jajnika  može naći i značajan palpatorni nalaz  a da žena uopće ne zna odrediti kada je sve počelo. Ipak treba kazati da su danas  široko dostupni i relativni jeftini bakteriloški brisvi na mikoplazme i klamidiju danas značajno smanjili  učestalost te  posljedice ove nekada klasične ginekološke patologije ( prije  ne tako davnih dvadesetak i vise godina)

Terapijski postupak kod zdjelične upalne bolesti treba započeti prije nego nastupe nepopravljive promjene i posljedice.Ispravna antimikrobna terapija je osnovni postulat liječenja.Ukoliko je bolest prešla u kroničnu formu uz nepopravljivo oštećene jajovode , antibiotska terapija je često neuspješna budući da u to promijenjeno tkivo antibiotici teže prodiru.Posljedica je često ponovno vraćanje bolesti što je praćeno obično jakim bolovima.Kod težih oblika bolesti nekad se mora primijeniti uz energično antibiotsko liječenje i kirurški postupak.Kod kroničnih oblika bolesti žena zbog tegoba može biti duže nesposobna za rad.Bolovi kod seksualnih odnosa te nemogućnost zanošenja mogu biti izvor velikih frustracija i nezadovoljstva. Kod težih formi zdjelične upalne bolesti  tegobe obično prestaju tek u postmenopauzi ili nakon većeg kirurkog zahvata prilikom kojeg se obično moraju ukloniti jajovoti i razriješiti brojne priralisce struktura u malo zdjelici.

Ugovorite pregled

Pošaljite poruku i odgovoriti ćemo Vam u najkraćem mogućem roku.
Potrebno je popuniti sva polja.

Kalkulator plodnih i neplodnih dana u ženskom spolnom ciklusu

Unesite datum početka zadnje menstruacije i trajanje najkraćeg i najduljeg ciklusa. Dan u tjednu će odrediti računalo.


Početak zadnje menstruacije
Trajanje najkraćeg ciklusa dana
Trajanje najduljeg ciklusa dana

Računalom se možete koristiti za procjenu plodnih dana i za planiranje trudnoće, ali ne kao jedinom podlogom za sigurnu kontracepciju. Bili ste upozoreni i ne preuzimam nikakovu odgovornost u bilo kojem slučaju!

Podaci koje unesete obrađuju se lokalno na Vašem računalu (JavaScript) i ne prenose se Internetom.

Očekivani datum poroda

Početak menstruacije (1. dan ciklusa)
Početak vjerojatno neplodnog razdoblja
Kraj vjerojatno neplodnog razdoblja
Početak plodnog razdoblja
Optimum za oplodnju
Optimum za oplodnju
Kraj plodnog razdoblja
Početak neplodnog razdoblja
Kraj neplodnih dana i početak ranije menstruacije
Početak kasnije menstruacije