• Dijeli poveznicu
  • Ispiši stranicu

Ukratko u najčešćim infekcijama u rodnici i pojačanom iscjetku iz rodnice

Namanje 25% žena koje dolaze na pregled ginekologu navodi da je iscjedak postao obilniji, promijenio izgled, sa svrbi i/li ili pecka i/ili  da ima neprijatan miris. To je dakle svakako jedan od  najčešćih ginekoloških problema u svakodnevnoj praksi.

Iscjedak koji se nalazi u rodnici je mješavina skreta iz rodnice, vrata i trupa maternice, te jajovoda.Njegovo postojanje normalna je pojava u svakoj životnoj dobi žene,ali količina i izgled  mu se mijenjaju  ovisno o hormonskom statusu, te fizičkim i psihičkim okolnostima. Normalni sadržaj rodnice je načešće bjelkaste boje, mrvičast. Količina iscjetka mijenja se tijekom menstruacjskog ciklusa.Najmanje ga ima nakon menstruacije .Tijekom prve polovice ciklusa rastu količina i prozirnost iscjetka. Neposredno oko vremena ovulacije iscjedak je obilan, staklast, proziran i rastezljiv. To veći broj žena  osjeća kao pojačanu vlažnost i prema tome se može jasno orijentirati o skoroj ovulaciji. Nakon ovulacije količina iscjetka se smanjuje, on postaje oskudniji, gušći i mrvičast.

Ukoliko iscjedak iz rodnice pogledamo mikroskopski , vidimo odljuštene stanice sa zidova rodnice i sa veata maternice, a rjeđe i stanice iz šupljine maternice. Osim njih, u iscjetku su prisutni i leukociti, te tzv. Doederleinovi bacili. Prema količini leukocita,odnosno Doederleinovih bacila zaključujemo o infekciji u rodnici. Što je broj leucita veći, broj Doederleinovih bacila je manji i obrnuto. Tako  se prema količini leukocita u iscjetku određuju stupnjevi čistoće.Ukoliko je broj leukocita minimalan  tada je to stupnj ćistoće 1, kojega uglavnom nalazimo u žena koje nisu seksualno aktivne. Stupanj čistoće 2 znači leukocite prisutne u znatnijem broju, i to je uobičajeni nalaz u svake seksualno aktivne žene . Kod stupnja čistoće 3 u vidnom polju je masa leukocita i taj nalaz znači težu upalnu promjenu u rodnici. Kod stupnja čistoće 1 pretežu Doedrleinovi bacili. Kako stupanj čistoće raste njihova količina se smanjuje tako da ih kod stupnja čistoće 3 , odnosno kod teže upale u rodnici praktično nema. Doederleinovi bacili u rodnici su važni u njezinim obrambenim mehanizmima .Oni se hrane odljuštenim stanicama koje su prisutne u iscjetku aa u njima ima dosta šećera koji je hrana za  Doederleinove bacile . Razlaganjem šećera odnosno metabolizmom šećera se  stvara mliječna kiselina. Mliječna kiselina je prirodni dezinficijens  koji povećava kiselost iscjetka i tako onemogućuje rast patogenih  uzročnika koji izvana dolaze u rodnicu. Ona održava normalnu kiselost rodnice (pH 4,1-4,9- a to je edosta kiselo !). Na tome počiva sposobnost samoobrane i samočišćenja  rodnice. Ako taj mehanizam zataji nastaju kvalitativne i kvantitativne promjene vaginalnog iscjetka. Pojačani cervikalni sekret (npr. kod velike “eritroplakije”), deficit hormona , davanje antibiotika, šećerna bolesti i neke druge bolesti  mogu dovesti do promjene kiselosti rodnice. Uzrok promjeni  kiselosti može biti u bilo kojem od organa koji sudjeluju u stvaranju iscjetka. Ipak se najčešće radi o infektivnim odnsono uaplnim procesima u rodnici i vratu maternice gdje je zbog tih promjena dolazi do zatajivanja obrambenog mehanizma. Isto se može dogoditi i kod inače zdravih žena koje prečesto tuširaju i ispiraju rodnicu, a napose nakon upotrebe (uobičajeno) lužnatih sapuna i dezodoransa .Zapravo ”previše higijene” uzrokuje efekt ”kao da se u ocat doda voda” što umanji efekta kiselosti što patogenim uzročnicima pomogne da još bolje rastu.To omogućuje razvoj bakterija i drugih mikroorganizama koji se u rodnicu unose spolnim aktom ili drugim manipulacijama u rodnici.Iscjedak se mijenja po izgledu, količini i mirisu. Isjedak tako može biti obilan, ili rjeđje oskudan, vodenast, sluzav, gnojan, pjenušav, grudast  ili sukrvav, Često uz neprijatan miris iscjetka.

Najčešćii  specifični uzročnici infekcija  u rodici su: Trichomonas vaginalis,  Candida  albicans (popularno rečeno gljivice), te Gardnerella  vaginalis. Sljiede rjeđi uzročnici : klamidija trahomatis, streptokoki, stafilokoki, gonokoki te herpes virus i dr . Najčešće infekcije u rodnici žene zapravo nisu spolno prenosive- to su gljiva candida albicans te bakterija gardnerella vaginalis. Radi se o uzročnicima koji su uvijek prisutni i žive sa nama te ”čekaju svojih 5 minuta” : ispiranje rodnice različitim sapunima i dezodoransima ,različiti kemijski kontraceptivi i dr.To sve poremeti prirodni, kiseli sadržaj rodnice  što stvori uvjete za razvoj ovih uzročnika. Ostali nabrojeni uzročnici se prenose spolnim putem no no su kao šo rekoh daleko rjeđi u pojavnosti. Simptomi infekije  u rodnici su : osjećaj žarenja i/ili svrbeža, te iscjedak neprijatnog mirisa. Ponekad   se može pojaviti i osjećaj peckanja kod mokrenja. Iscjedak je obično pojačan,  konzistencija mu varira od vodenastog do sasvim gustog.  Miris je često neprijatan. Boja mu varira od bijele ili žućkaste do zelenkaste ili sukrvave. Prema izgledu iscjetka vrlo je teško točno otkriti uzročnika odnosno  ”odokativno” je teško   točno liječiti. Potrebno je učiniti mikroskopski pregled, što u ogromnom broju slučajeva otkriva uzročnika te tako omogućuje pravilno liječenje. Dodatne pretrage su vrlo rijetko potrebne. Liječenje se najčešće provodi lokalno, dakle vaginalnim tabletama . No, ponekad je potrebna i peroralna terapija. Liječenje je kod nekih uzročnika potrebno provesti  u oba partnera .Često puta  potrebno je promijeniti i higijenske navike. Problem je naime, često- suviše čistoće. Uz pravilnu i točnu dijagnozu liječenje je obično kratkotrajno, sa brzim poboljšanjem, bez posljedica. Stoga preporuka : kod poteškoća sa iscjetkom posjetiti ginekologa koji će pregledom, te analizom iscjetka pod mikroskopom (bez mikroskopskog pregleda najčešće nema točne dijagnoze)  odredti uzročnika i ispravno liječenje.

Ugovorite pregled

Pošaljite poruku i odgovoriti ćemo Vam u najkraćem mogućem roku.
Potrebno je popuniti sva polja.

Kalkulator plodnih i neplodnih dana u ženskom spolnom ciklusu

Unesite datum početka zadnje menstruacije i trajanje najkraćeg i najduljeg ciklusa. Dan u tjednu će odrediti računalo.


Početak zadnje menstruacije
Trajanje najkraćeg ciklusa dana
Trajanje najduljeg ciklusa dana

Računalom se možete koristiti za procjenu plodnih dana i za planiranje trudnoće, ali ne kao jedinom podlogom za sigurnu kontracepciju. Bili ste upozoreni i ne preuzimam nikakovu odgovornost u bilo kojem slučaju!

Podaci koje unesete obrađuju se lokalno na Vašem računalu (JavaScript) i ne prenose se Internetom.

Očekivani datum poroda

Početak menstruacije (1. dan ciklusa)
Početak vjerojatno neplodnog razdoblja
Kraj vjerojatno neplodnog razdoblja
Početak plodnog razdoblja
Optimum za oplodnju
Optimum za oplodnju
Kraj plodnog razdoblja
Početak neplodnog razdoblja
Kraj neplodnih dana i početak ranije menstruacije
Početak kasnije menstruacije