• Dijeli poveznicu
  • Ispiši stranicu

Trudnice i gripa – smiju li se cijepiti?

Imunološki sustav kod trudnica je promijenjen što ih čini osjetljivijima na mnoge bolesti. Virus obične prehlade te virus influence, ako se ne liječe pravilno i pravovremen​o​mogu uzrokovati pojave težih komplikacija.

Vrijede li za trudnice druga pravila kada je u pitanja liječenje prehlade i gripe, smiju li one koristiti sve lijekove ​koji su dostupni ostatku populacije? Je li cijepljenje sigurno za njih?

Zapravo nema značajne razlike u liječenju obične prehlade u trudnoći ili izvan nje, Uobičajenu prehladu zapravo nije potrebno liječiti osim posve simptomatske terapije – prije svega snižavanja povišene temperature, a može se utjecati i na vodenkasti iscjedak iz nosa, suhi, nadražajni kašalj te osjećaj ”grebanja” u grlu. Glede terapije, ona je zapravo ista, radilo se o trudnoći ili ne.”

Za snižavanje temperature se u trudnoći u pravilu se koristi paracetamol (stručno ime lijeka koji se javlja pod drugim komercijalnim). Potrebno je snižavati temperaturu višu od 37,5 stupnjeva Celzijevih, a svaka četiri satase, u slučaju potrebe, može uzeti jedna tableta za odrasle – a to je 500 mg. “Ukoliko je temperatura viša od 38,5 stupnja, mogu se odjednom uzeti i dvije tablete. Ukoliko je potrebno, tijekom 24 sata se može uzeti šest do deset tableta što se rijetko kada mora učiniti i u tim dozama ne bi trebalo biti nikakvih značajnijih nuspojava. Alergijske manifestacije na paracetamol su jako rijetke i gotovo da ih se sjećam svega nekoliko u dvadesetogodišnjoj praksi.

Utjecaj virusa i cjepiva  protiv influenze na plod

U pravilu se ne bi trebalo dogoditi ništaštetno  jer virusi koji uzrokuju običnu prehladu te virus influence nemaju teratogenog djelovanja. Ova stanja mogu utjecati na trudnoću ili plod jedino u slučaju pojave težih komplikacija, koje su prije svega moguće u slučaju gripe. No, to je na svu sreću vrlo rijetko.

“Glede cijepljenja protiv gripe aktualni  stav američkog CDC-a (centra za kontrolu bolesti) je da današnji sojevi gripe mogu potencijalno kod trudnice izazvati ozbiljniju bolesti i komplikacije nego kod žene koja nije trudna. Stoga se preporučuje cijepljenje današnjim modernim cjepivima bez obzira na dob trudnoće  jer nije nađen nikakav povišen rizik ni za trudnicu niti za plod. Cijepljenje nekadašnjim, starim cjepivima (intranazalnim) sa oslabljenim uzročnikom se ne preporučuje, ali to se ne odnosi samo za trudnice nego za bilo koga, no mi takvih cjepiva na tržištu u Hrvatskoj ionako već godinama nemamo. ” Naglašava dr. Husar.

Zaštita i preventiva

Pravila prevencije su ista za sve – potrebno je izbjegavati direktni kontakt s oboljelima, a za vrijeme epidemije, prvenstveno gripe, izbjegavati masovnija okupljanja jer je ondje i mogućnost infekcije veća.

Ugovorite pregled

Pošaljite poruku i odgovoriti ćemo Vam u najkraćem mogućem roku.
Potrebno je popuniti sva polja.

Kalkulator plodnih i neplodnih dana u ženskom spolnom ciklusu

Unesite datum početka zadnje menstruacije i trajanje najkraćeg i najduljeg ciklusa. Dan u tjednu će odrediti računalo.


Početak zadnje menstruacije
Trajanje najkraćeg ciklusa dana
Trajanje najduljeg ciklusa dana

Računalom se možete koristiti za procjenu plodnih dana i za planiranje trudnoće, ali ne kao jedinom podlogom za sigurnu kontracepciju. Bili ste upozoreni i ne preuzimam nikakovu odgovornost u bilo kojem slučaju!

Podaci koje unesete obrađuju se lokalno na Vašem računalu (JavaScript) i ne prenose se Internetom.

Očekivani datum poroda

Početak menstruacije (1. dan ciklusa)
Početak vjerojatno neplodnog razdoblja
Kraj vjerojatno neplodnog razdoblja
Početak plodnog razdoblja
Optimum za oplodnju
Optimum za oplodnju
Kraj plodnog razdoblja
Početak neplodnog razdoblja
Kraj neplodnih dana i početak ranije menstruacije
Početak kasnije menstruacije