• Dijeli poveznicu
  • Ispiši stranicu

Trudnica i putovanje, odnosno ”ljetne radosti”

U ovom nastavku   napisat ću  odgovore na najčešća pitanja svojih trudnica u vezi sa ljetom , kupanjem , sunčanjem te odlaskom na godišnje odmore. Ukoliko je redovitim kontrolnim pregledima  ustanovljena uredna trudnoća, sa urednim tijekom nema razloga da se trudnici ne omogući živati u svim ljetnim radostima.

Ukoliko želite putovati, krenite. Izaberite najudobniji prijevoz, po mogućosti avion-najkraće traje. Uobičajeno, avionske kompanije nakon što trudnoća postaje jasno uočljiva dakle, nakon otprilike 5. mjeseca trudnoće ( poneke kompanije tek  od 7. mjeseca trudnoće)  zahtijevaju svježi  ginekološki nalaz koji dokazuje  kako je trudnoća uredna i kako nema kontraindikacija za let avionom. Nakon 37. tjedna ,odnosno početka  termina, neke kompanije ne odobravaju putovanje pogotovo na duže relacije. Slijedeće za preporučiti je putovanje vlakom.To omogućuje češćee ustajanje i šetnje

Ukoliko putujete vlastitim automobilom potrebno je praviti  češće pauze jer predugo sjedenje je najzamorniji položaj za trudnicu . Ukoliko sama želi voziti, do otprilike 28. tjedna trudnoće, to i može.  U većoj trudnoći  zbog dugog sjedenja može  a pogotovo ukoliko trudnica vozi  može doći do pritiska gravidne maternice na velike krvne žile trudnice ( njima se krv vraća u srce ), što  može uzrokovati  nesvjesticu. Stoga I ne savjetujemo voziti nakon 28. tjedna trudnoće. Osiim toga, voziti nakon 28. tjedna ne preporučujemo niti radi moguće aktivacije vozačkog zračnog jastuka prilikom prometnih nestreća, što budući da je premali prostor između upravljača i trbuha trudnice moeže biti fatalno za trudicu budući nema dovoljno mjesta za aktivaciju zračnog jastuka. Na suvozačkom mjestu u automobiliu se možete pogotovo uz malo polegnuti naslon sjedišta voziti ( vezanim zablude su da se trudnica ne treba vezati!) do kraja trudnoće jer je tako udobnije i bezopasno je jer suvozački zračni jastku uvijek ima dovoljno mjesta za otvaranje .   Ukoliko trebate, možete koristiti uobičajena sredstva protiv mučnine i povraćanja za vrijeme vožnje. Na put nakon 35. tjedna je bolje ne kretati , jer termin je  suviše blizu.

Tijekom cijele , uredne  trudnoće kupanje i sunčanje su dozvoljeni.Ukoliko želite prije ljetovanja kožu pripremiti za djelovanje sunčevih zraka možete to učiniti u nekom od komercijalnih solarija. Uobičajene lampe imaju kontrolirane i neškodljive spektre ultraljubičastog zračenja što trudnoći neće štetiti ( ono što u solariju nešeškoditi izvan trudnoće eće predstavljati niti problem u trudnoći).Treba se kloniti predugog izlaganja suncu, pogotovu preko podneva.Kod nekih trudnica  sunce , odnosno vrućina mogu izazvati nesvjesticu.

Plivanje je idealna tjelovježba za trudnice.Nastojte pri tome ne postizati sportske poduhvate. Kupanje u suviše toploj vodi, u toplicama može zbog i inače jače prokvljenosti u području zdjelice izazvati krvarenje.

Za ljetovanje nastojte odabrati mjesta gdje će vam zdravstvena služba biti lako dostupna  jer nažalost, mnoge komplikacije počinju iznenada, bez prethodnog upozorenja.

Uvijek valja imati na umu da  trunoća nije bolest ali je ipak ”drugo stanje”. Stoga , ukoliko je trudnoća uredna možete zapravo činiti sve kao i ranije ,  prije trudnoće, ali uvijek saćuvajte ”osjećaj za mjeru”. Prije no što  donesete odluku o putovaju učinite kontrolni pregled da se uvjerite kako je sve u najboljem redu. Također ukoliko imate mogućost uplatite osiguranje od otkaza putovanja jer kao što rekoh nije uvijek u trudoći sve predvidivo !

Ovo je bilo,nadam se, nekoliko korisnih savjeta. Želim Vam prijatan,ugodan i siguran odmor.

Ugovorite pregled

Pošaljite poruku i odgovoriti ćemo Vam u najkraćem mogućem roku.
Potrebno je popuniti sva polja.

Kalkulator plodnih i neplodnih dana u ženskom spolnom ciklusu

Unesite datum početka zadnje menstruacije i trajanje najkraćeg i najduljeg ciklusa. Dan u tjednu će odrediti računalo.


Početak zadnje menstruacije
Trajanje najkraćeg ciklusa dana
Trajanje najduljeg ciklusa dana

Računalom se možete koristiti za procjenu plodnih dana i za planiranje trudnoće, ali ne kao jedinom podlogom za sigurnu kontracepciju. Bili ste upozoreni i ne preuzimam nikakovu odgovornost u bilo kojem slučaju!

Podaci koje unesete obrađuju se lokalno na Vašem računalu (JavaScript) i ne prenose se Internetom.

Očekivani datum poroda

Početak menstruacije (1. dan ciklusa)
Početak vjerojatno neplodnog razdoblja
Kraj vjerojatno neplodnog razdoblja
Početak plodnog razdoblja
Optimum za oplodnju
Optimum za oplodnju
Kraj plodnog razdoblja
Početak neplodnog razdoblja
Kraj neplodnih dana i početak ranije menstruacije
Početak kasnije menstruacije