• Dijeli poveznicu
  • Ispiši stranicu

Tegobe uzrokovane klimakterijem i menoapuzom

U ovom nastavku nešto o vrlo široko obrađivanoj temi : vremenu klimakterija i menopauze.Posljednjih nekoliko deseljeća, izučavanjem fiziloških odnosno patofizioloških  procesa koji se zbivaju u ovo životno doba žene došlo se do spoznaja koje nalažu korjenitu promjenu  u razumijevanju  problema i pritužbi žena te dobi  .Uvode se u terapiju  hormonski preparati  (što se nekada, a kod mnogih i danas smatralo i smatra gotovo herezom) koji ponekad  gotovo  čudotvorno poboljšavaju  tegobe, a time i kvalitet života žena te dobi. Uvođenje nadomjesnog hormonskog liječenja (HNL-a) osim  subjektivnog  boljitka znači i objektivan,vrlo bitan napredak stanja  zdravlja.

U  raniom  četrdesetim godinama života žene započinje vrlo polagan , postepen proces gašenja funkcije jajnika . Cijeli proces započinje izostancima ovulacije u pojedinim menstruacijskim ciklusima i nastavlja se polagano kroz slijedećih oko 10 godina, kada funkcija jajnika  potpuno prestaje. Znači to najprije smanjenu mogućnost zanošenja,  zatim polagano sve veće poremećaje ciklusa ( produljenja ili skraćenja) te promjenu  intenziteta krvarenja- ona su obično pojačana u početku ( izazivajući često obilne gubitke krvi odnosno anemije) , a prije svog potpunog prestanka, krvarenja budu slaba, oskudna. Posljednju menstruaciju nazivamo menopauzom   i o njoj možemo govoriti tek kada u intervalu od najmanje 6 mjeseci do godine dana više ne uslijedi novo krvarenje. Vrijeme nakon izostanka menstruacije nazivamo postmenopauzom. Stručno, cijeli period u životu žene kada očito počenje slabiti funkcija jajnika ,te prvih nekoliko godina nakon manopauze, nazivamo perimenopauza. Zajedničko svim gore navednim procesima je postepeno sve manja produkcija estrogenih hormona.

Doba nastupa menopauze se  nije promijenilo kroz mnogo stoljeća i u našem podneblju iznosi prosječno oko 50 godina.No, u odnosu na prethodna stoljeća promijenila se očekivana duljina života,pogotovo žene , koja je danas u razvijenom svijetu  nešto više od 80 godina. Današnje žene dakle žive bez menstruacije trećinu svog žvota .

Pojava simptoma perimenopauze (odnosno dosta uvriježen je naziv  klimakterija)  predstavlja obično znatan izvor zabrinutosti. Za većinu žena to znači siguran znak da je počelo starenje i gubitak vitalnih sposobnosti.

Simptomi i posljedice gašenja funkcije jajnika ,odnosno smanjene produkcije estrogena mogu se podijeliti prema vremenu svog nastupanja u perimenoapuzi u 3 grupe i to : rani – neuredna krvarenja, vazomotorne smetnje ( “valunzi”),  nesanice, depresija i drugi psihološki simptomi. Nakon otprilike 5 godina poslije menopauze počinju se javljati: atrofija rodnice i drugih  genitalnih  organa, nemogućnost potpunog zadržavanja mokraće  (inkontinencija), te atrofija kože. Sve ovo čini srednje  simptome i posljedice .  Kasni   simptomi i posljedice  započinju obično oko 10 godina nakon menopauze i svakako su najteži :  osteoporoza te osteoporotički lomovi kosti (osteoporoza je proces razgradnje kosti i u žena je načešće povezan   sa slabljenjem produkcije estrogena,  a koji godinama polagano napreduje,  najbrže u prvim godinama nakon menopauze)  Slijedeća, ništa manje nezgodna , je ubrzana ateroskeloroza  (zbog promijenjenog odnosa masnoća u krvi) pogotovo krvnih žila srca i mozga.  Subjektivno, ženi najveće poteškoće zadaju rani simptmi a kasni ,premda se najmanje osjećaju, su najopasniji, često čak i fatalni.

Neuredna krvarenja su svakako prvi simptom koji se primjećuje. Preostali  folikuli u jajniku (folikul je  osnovna funkcionalna jedinica jajnika) su kvalitetno manje vrijedni te više ne reagiraju na uobičajene hormonalne stimuluse jajniku nadređene žlijezde hipofize. Rezultat su poremećeni menstrualni  ciklusi  .

Ubrzo nakon pojave poremećenih ciklusa počnu se, ispočetka sasvim blago a zatim sve jače, pojavljivati i vazomotorni simptomi odnosno popularno rečeno “valunzi”. To je iznenadni osjećaj “vrućine” u cijelom tijelu  praćen crvenilom kože glave, vrata te  prsnog koša. Uobičajeno je i intenzivno, profuzno znojenje. Sve se ponavlja nekoliko puta u toku dana i traje od nekoliko sekunda do nekoliko minuta , rijeko i do pola sata. Subjektivno žena se tada obično osjeća vrlo loše.Intenzitet ovih simptoma sa sa smanjenjem produkcije estrogena višestruko pojačava. Doživljaj ovih simptoma  je vrlo različit i varira od sasvim blagog do gotovo nepodnošljivog.

Uz vazomotorne simptome ubrzo se počnu pojavljivati i psihološke tegobe. Postoji  cijeli niz poteškoća:  emocionalna labilnost, poteškoće koncentracije, neodlučnost, zaboravljivost, razdražljivost, osamljenost, nepoželjnost, introvertiranost, strah, tjeskoba , depresija i dr.

Srednji simptomi koji se pojavljuju nekoliko godina nakon menopauze su atrofija spolnih organa te kože. Subjektivno najizrazitije se primjećuje atrofija sluznice rodnice što je praćeno osjećajem suhoće, žarenja, pečenja sa često pojačanim iscjetkom zbog smanjene otpornosti na infekcije.Sve ovo uzrokuje poteškoće kod spolnih odnosa, a često oni postaju i nemogući.Uz to je vrlo čest i gotovo potpuni gubitak libida odosno želje za spolnim životom  Zbog estrogenom uvjetovane sinteze kolagenih vlakana smanjuje se “ svježina” i elastičnost kože i svih sluznica. Koža postaje suha, ljuskava, trasparentna,lako nastaju modrice.

Kasni simptomi, premda se u početku najmanje primjećuju,su svakako i najopasniji jer potrebno je dulje vrijeme da se iskažu u svoj težini:  dolazi do promjene u metabolizmu masti te kao posljedica u cirkulaciji prevladavaju nepovoljne frakcije lipoproteina koji uzrokuju pojačani intenzitet i razvoj ateroskleroze.  Posljedično pojavljuje se češće i  povišeni krvni tlak. Sve ovo ima za posljedicu povećani rizik od srčanog infarkta ,te moždanog inzulta u čemu se žene poćinju tada izjednačavati  sa muškarcima (u odnosu na privilegirani položaj za vrijeme lučenja estrogena daka je incidencije ovakvih događaje neuporedivo manja nego kod muškaraca) .Kao posljedica ubrzane razgradnje kosti pojavljuju se najprije bolovi  koji su posljedica  promjena na  kralježnici.U vezi sa  sa vratnom kralježnicom- glavobolje, vrtoglavice, mučnine povraćanja, trnci u rukama, radikularni bolovi. Križobolja, te bolovi u slabinskoj kraljeænici su također česti simptom.  Kao posljedica nekada i relativno bezazlene povrede ili nezgodnog pokreta mogu se javiti i lomovi kralježaka, kostiju ruku , te prijelomi vrata bedrene kosti što je u visokoj dobi često zbog naknadnih komplikacija i fatalno.

U slijedećem nastavku izložit ću današnje mogućnosti liječenja poremećaja u perimenoauzi.

Ugovorite pregled

Pošaljite poruku i odgovoriti ćemo Vam u najkraćem mogućem roku.
Potrebno je popuniti sva polja.

Kalkulator plodnih i neplodnih dana u ženskom spolnom ciklusu

Unesite datum početka zadnje menstruacije i trajanje najkraćeg i najduljeg ciklusa. Dan u tjednu će odrediti računalo.


Početak zadnje menstruacije
Trajanje najkraćeg ciklusa dana
Trajanje najduljeg ciklusa dana

Računalom se možete koristiti za procjenu plodnih dana i za planiranje trudnoće, ali ne kao jedinom podlogom za sigurnu kontracepciju. Bili ste upozoreni i ne preuzimam nikakovu odgovornost u bilo kojem slučaju!

Podaci koje unesete obrađuju se lokalno na Vašem računalu (JavaScript) i ne prenose se Internetom.

Očekivani datum poroda

Početak menstruacije (1. dan ciklusa)
Početak vjerojatno neplodnog razdoblja
Kraj vjerojatno neplodnog razdoblja
Početak plodnog razdoblja
Optimum za oplodnju
Optimum za oplodnju
Kraj plodnog razdoblja
Početak neplodnog razdoblja
Kraj neplodnih dana i početak ranije menstruacije
Početak kasnije menstruacije