• Dijeli poveznicu
  • Ispiši stranicu

Slijed događaja i funkcioniranje urednog menstrualnog ciklusa

U ovo napisu nekoliko riječi o menstruacijskom ciklusu. Menstruacijski ciklus je jedan od najsavršenijih ali i nakompleksnijih  bioloških sistema. On je rezultat usklađenog  , uzajamnog djelovanja nekoliko organa odnosno žlijezda sa unutrašnjim izlučivanjem. Uredno menstrualno krvarenje, u pravilnim vremenskim razmacima , je najbolja kontrola ispravnosti i valjanog djelovanja ovog sistema. Najviša razina kontrole i regulacije je smještena u mozgu, odnosno njegovom  dijelu nazvanom hipotalamus. Taj dio je brojnim vezama povezan sa svim ostalim dijelovima mozga. Ova spoznaja nam danas omogućuje razumijevanje kako se svi važni događaji u životu žene mogu odraziti na funkcioniranje menstruacijskog ciklusa. Stepenicu ispod je u tom sistemu regulacije hipofiza, žlijezda sa unutrašnjim izlučivanjem čiji hormoni imaju centralno mjesto u radu odnosno regulaciji  svih ostalih žlijezda sa unutrašnjim izlučivanjem, čiji hormoni stimuliraju  rad jajnika ali i drugih žlijezda sa unutrašnjim izlučivanjem ( štitne žlijezde, nadbubrežne žlijezde). Slijede jajnici  koji svojim cikličkim radom, odnosno svojim hormonima koji se sintetiziraju u tom ciklusu određuju  cijeli organizam žene u užem smislu. Rezultat cikličkog rada jajnika je i dozrijevanje   jajne stanice; ženske spolne stanice koja sjedinjena sa muškom spolnom stanicom  čini novi život. Posljednji, periferni dio cijelog sistema  je maternica odnosno njezina sluznica, endometrij  čija je sudbina, odnosno rast, stručno rečeno proliferacija,  njezin  opstanak  ili propadanje, što rezultira krvarenjem ( kojeg zovemo menstruacija), direktna posljedica stalnog djelovanja hormona  jajnika  Sva 4 dijela sistema  rade ciklički, dakle imaju svoj ciklus i povezani su uzajamnim, dvosmjernim vezama.

Cijeli ciklus  se može podijeliti u 2 polovice. Središnji događaj svakog ciklusa jajnika  je ovulacija. Ovulacija predstavlja prskanje mjehurića, (lat. folikula ) u kojem je tijekom prve polovice menstruacijskog ciklusa dozrijevala jajna stanica. Prskanjem folikula zajedno sa tekućinom koju folikul sadrži  biva oslobođena u trbušnu šupljinu i jajna stanica.Ukoliko tada ili nedugo nakn toga bude ostvaren kontakt  jajne stanice sa muškom spolnom stanicom, spermijem  može doći do njezine oplodnje i tako stvaranja novog života. Prva polovica  ciklusa jajnika naziva se prema već gore spomenutom folikulu FOLIKULARNOM FAZOM. Nakon ovulacije, započinje druga polovica ciklusa.  Na mjestu prsnutog folikula  stvara se tzv. žuto tijelo  (lat. corpus luteum)-ime je prema žutom pigmentu kojeg sadrže te stanice.  Prema latinskom nazivu druga polovica ciklusa naziva se LUTEINSKA  FAZA. Svaka polovica menstruacijskog ciklusa ima hormone koji se dominantno sintetiziraju i luče   lokalno, u okolno tkivo te u cirkulaciju žene izazivajući tako lokalne ali i sistemske promjene u organizmu. Dominantni hormoni prve polovice ciklusa su estrogeni hormoni. Dominantni hormoni druge polovice ciklusa su gestageni hormoni. U organizmu  su uvijek prisutne obje vrste hormona, ali ovisno o fazi ciklusa pojedini pretežu. Uvijek je potrebno koordinirano  djelovanje obje grupe hormona na sluznicu  maternice .To rezultira  urednim razvojem i izgledom sluznice odnosno njezinom funkcijom. Ukoliko ne dođe do oplodnje, odnosno do trudnoće ,žuto tijelo propada što rezultira padom produkcije hormona  . Uslijedi  propadanje sluznice  maternice  ovisnoj o konstantnoj koncentraciji hormona jajnika .Propadanje sluznice se vidljivo manifestira menstrualnim krvarenjem.  Nopad hormnoa te  menstrualno krvarenje predstavljaju ”reset sistema“ i vrijeme a novi ciklus !

Uobičajeno menstruacijski ciklus  traje 4 tjedna odnosno 28 dana premda su moguće i varijacije u trajanju, od oko 22-35 dana.Obje polovice traju podjednako oko 14 dana uz uobičajeni ciklus od 28 dana , premda to uvijek nije tako. Ovulacija je uobiajeno oko polovice ciklusa pbovo uz ciklus od 28 dana. Konstantnijeg je trajanja  luteinska faza  13.-14 dana . Ukoliko je menstrualni ciklus duži odnosno kraći od 28 dana on je to uvijek na račun dužine foliulinske faze.Dakle ovulacija je u džem odosno kraćem ciklus tako da se od trajanja ciklu  oduzme 14 dana i  to je vrijeme ovukacije  i tada u slučaju neželjene udoće treba oprez, Samo menstrualno krvarenje traje do 7 dana, prosječno 3-5. Menstrualna krv je tamna, tekuća, i predstavlja smjesu krvi, te razgrađene sluznice . Sadržaj je u pravilu tekuć, premda se ponekad mogu vidjeti i manji ugrušci te komadići sluznice.

Ovaj, nešto duži uvod svakako je potreban za razumijevanje poremećaja menstruacijskog ciklusa  i posljedično nepravilnih krvarenja koji su jedan od najčešćih   ginekoloških poremećaja, a često i sekundano uzrokovane slabokrvnosti.  Poremećaji ciklusa su nnajčešći na početku i na kraju generativnog perioda žene. U početku generativnog žvotnog doba žene regulacijski mehanizmi su još neuigrani te stoga dolazi do poremećaja u koordiaciji sistema. S obzirom na kompleksnost cijelog ciklusa uzroci poremećaja su vrlo brojni, često puta nepoznati ( sežu od psihičkch poteškoća, velikih fizičkih napora,težih bolesti, bolesti bilo kojeg dijela odgovornog za regulaciju ciklusa, utjecaja životne sredine, ljekova i dr.)

U cijelom menstruacijskom ciklusu najčešće se remeti i izostaje njegov najsloženiji dio tj. ovulacija. To rezultira ili skraćenjem ciklusa najčešće na oko 15-17 dana  ili njegovim produljenjem na 40-50 dana  ili moguće i duže. Sve to uvijek rezultira obično  pojačanim , dugotrajnijim krvarenjem no što je uobičajena menstruacija. Naime , kao rezultat izostanka ovulacije ,izostaje i druga polovica menstruacijskog ciklusa, U drugom polovici ciklusa se dominantno u jajniku proizvodi hormoni  tzv, žutog tijela – gestageni hormone koji su odgovorni za takvu promjenu i izgled sluznice  koja rezultira normalnim, uobičajenim krvarenjem.   Ukoiko žuto tielo ne bude ”spašeno” ( što čini trudoća) štp mu drodužuje život i produkcijsku  sposobnost i do oko 50 dana trudoće računajući do dana zanošenja. Stoga su gestageni hormoni i najčečešća terapija  nepravilnih krvarenja. Ova krvarenja stručno se zovu disfunkcijska krvarenja.

Na kraju ovog , prvog dijela o poremećajima menstruacijskog ciklusa i preporuka koja važi za æene svih životnih dobi, dakle od puberteta do zrelih godina perimenopauze: ukoliko se ciklusi skrate  ispod 20 dana  ili  se pak produlje na preko 40-50 dana javiti  se  ginekologu, jer  krvarenje koje se pojavljuje u tom slučaju je  obično uvijek jako i dugotrajno .Često puta takva dugotrajna kvarenje je teško kontrolirati i liječiti te je često puta tada potrebno učiniti kiretažu te tako odstraniti zadebljanu sluzicu . Jaka  i dugotrajna , nepravilna kvarenja najčešći su uzrok slabokrvnosti u æena.  Danas raspolaæemo  vrlo uspješnom terapijom za regulaciju menstruacijskog ciklusa  i nema razloga  trpjeti radi toga.

Ugovorite pregled

Pošaljite poruku i odgovoriti ćemo Vam u najkraćem mogućem roku.
Potrebno je popuniti sva polja.

Kalkulator plodnih i neplodnih dana u ženskom spolnom ciklusu

Unesite datum početka zadnje menstruacije i trajanje najkraćeg i najduljeg ciklusa. Dan u tjednu će odrediti računalo.


Početak zadnje menstruacije
Trajanje najkraćeg ciklusa dana
Trajanje najduljeg ciklusa dana

Računalom se možete koristiti za procjenu plodnih dana i za planiranje trudnoće, ali ne kao jedinom podlogom za sigurnu kontracepciju. Bili ste upozoreni i ne preuzimam nikakovu odgovornost u bilo kojem slučaju!

Podaci koje unesete obrađuju se lokalno na Vašem računalu (JavaScript) i ne prenose se Internetom.

Očekivani datum poroda

Početak menstruacije (1. dan ciklusa)
Početak vjerojatno neplodnog razdoblja
Kraj vjerojatno neplodnog razdoblja
Početak plodnog razdoblja
Optimum za oplodnju
Optimum za oplodnju
Kraj plodnog razdoblja
Početak neplodnog razdoblja
Kraj neplodnih dana i početak ranije menstruacije
Početak kasnije menstruacije