• Dijeli poveznicu
  • Ispiši stranicu

Prirodna metoda kontracepcije ( Billingsova odnosno Ogino-Knausova metoda)

Tradicionalno, jedana od najraširenijih “prirodnih” ( vrlo čest izraz u mojih pacijentica ukoliko se ne koristi nikakvo posebno kontracepcijsko sredstvo) kontracepcijskih metoda jest  računanje odnosno predviđanje  plodnih  dana te apstinencija od spolnih odnosa  u vrijeme tih “opasnih” dana. Naravno , metodu je moguće koristiti i suprotno ukoliko postoji želja za zanošenjem. U stručnoj literaturi metoda se naziva Ogino –Knausova, a po nekima i Billingsova metodaa, prema autorima koji su je prvi sustavno izložili. Nažalost,  zbog nepoznavanja točnih fizioloških činjenica postoji mogo krivih “pravila” računanja što je uzrokovalo mnogo neželjenih trudnoća.

Izložit ću točan način računanja ali svakako i ograničenja metode- uobičajeno, menstruacijski ciklus traje 28 dana. U  menstruacijskom ciklusu postoji , u pravilu, jedna ovulacija (oslobađanje iz jajnika zrele, za oplodnjiu sposobne jajne stanice) i to otprilite u polovici ciklusa- dakle 14+2 dana nakon početka menstruacije – dakle između 12.-16. dana menstruacijskog ciklusa . Nakon ovulacije jajna stanica je sposobna za oplodnju otprilike 24 sata dakle  tto znači dodatak novog “opasnog” dana, dakle sada smo na  “opasnim” 12.-17. danima ciklusa. I posljednje, spermiji ubaËčeni u rodnicu su sposobni oploditi oko 72 sati  πšo znači da spolni odnos ne smije biti nakon 10. dana ciklusa. Sveukupno dakle, ukoliko postoji pravilan ciklus “opasni”su   10.-17. dan nakon početka menstruacije.

No, odmah slijedi  ali   je je malo  žena sa posve urednim ciklusima  od 28 dana , i u iste žene može ciklus varirati od mjeseca do mjeseca osobito nakon trudnoće, u prvim godinama nakon početka menstruacije i u godinama premenopauze , dakle, nakon četrdesete.  Ako je ciklus vrlo kratak (21 dan ii manje) ovulacija nastaje neposredno nakon , ili čak za vrijeme menstrulnog krvarenja .Ukoliko su ciklusi dugi (35 dana ili više) ovulacija nastaje nekoliko tjedana nakon kraja menstrualnog krvarenja  Dakle, u žena sa jako varijabilnim trajanjem ciklusa ovulacija može nastati u vrlo širokom rasponu. Stoga, se metoda  ne može upotrijebiti  ukoliko dužina ciklusa u prethodnih  barem godinu dana ( što duže praćeno  to bolje)  ne varira 10 ili više dana.  Ukoliko ciklusi variraju treba odrediti najkraći i najdulji ciklus tijekom promatranog perioda.Od najkraćeg ciklusa oduzima se 18 dana  ( 28-10 = 18)  a od najduljeg ciklusa se odbija 11 dana ( 28-17=11) Na primjer, ukoliko ciklusi variraju u dužini između 25 i 32 dana, spometumotm računicom dobivamo  da su “opasni” dani 25-18=7  te 32 -11= 21.”Opasni” su dakle dani od 7.-21. dana ciklusa ( 1. dan menstruacijskog ciklusa = 1. dan menstruacijskog kvarenja) Iz ovoga se dakle vidi, da što je ciklus točniji broj “opasnih” dana se bitno smanjuje.

Treba također napomenuti da se metoda mora napustiti i u žena sa posve urednim ciklusima  u slučaju bolesti, te neočekivanih fizičkih ili psihičkih napora jer tada se ciklusi lako mogu poremetiti.

Ipak, usprkos ograničenjima  postoji mnogo parova kojima će metoda biti vrlo dobra, pouzdana i uspješna.Ona zahtijeva neπšo više inteligencije te racionalnosti  radi dosljednog primjenjivanja svih pravila.Dakako , u vrijeme “opasnih” dana moguće se zaπšititi nekom drugom konracepcijskom metodom npr. prezervativom što  je sa stanovišta zdravstvenih rizika gotovo idealna kombinacija.

Ugovorite pregled

Pošaljite poruku i odgovoriti ćemo Vam u najkraćem mogućem roku.
Potrebno je popuniti sva polja.

Kalkulator plodnih i neplodnih dana u ženskom spolnom ciklusu

Unesite datum početka zadnje menstruacije i trajanje najkraćeg i najduljeg ciklusa. Dan u tjednu će odrediti računalo.


Početak zadnje menstruacije
Trajanje najkraćeg ciklusa dana
Trajanje najduljeg ciklusa dana

Računalom se možete koristiti za procjenu plodnih dana i za planiranje trudnoće, ali ne kao jedinom podlogom za sigurnu kontracepciju. Bili ste upozoreni i ne preuzimam nikakovu odgovornost u bilo kojem slučaju!

Podaci koje unesete obrađuju se lokalno na Vašem računalu (JavaScript) i ne prenose se Internetom.

Očekivani datum poroda

Početak menstruacije (1. dan ciklusa)
Početak vjerojatno neplodnog razdoblja
Kraj vjerojatno neplodnog razdoblja
Početak plodnog razdoblja
Optimum za oplodnju
Optimum za oplodnju
Kraj plodnog razdoblja
Početak neplodnog razdoblja
Kraj neplodnih dana i početak ranije menstruacije
Početak kasnije menstruacije