• Dijeli poveznicu
  • Ispiši stranicu

Pitanja koje se ustručavate odnosno sramite pitati Vašeg ginekologa

Kod mnogo žena već samo primicanje datuma redovitog, godišnjeg ginekološkog pregleda (a za  većimu mladih, zdravih žena ginekolog je jedini liječnik sa kojima se redovito viđaju) može biti izvorom uznemirenosti kako zbog pregleda samog tako i zbog neizvjestosti “što će se naći”.

Stoga postavljanje ”nekih pitanja” npr.  o mirisu onoga dolje,  kočini iscjetka, nedostatku volje sa seksusalne odnose, obliku usana spolovila  itd… praktično ne dolazi u obzir je  tom  uzmenirjujućem trenutku načeti takvu temu pratično ne dolazi u obzir je ona možda sama po sebi dovoljno ”strašna”. Stoga ću u ovom napisu pokušati dati odgovore na neke od tih pitanja ”koja se ne izgovaraju”.

Moj dečko mi kaže kako mi je ”miris dolje čudan”

Svi mi mirišemo drugačije. Sve što konzumiramo-hrana, piće, lijekovi, droge, alkohol, mijenjajju vaginalni iscjedak ali  i mušku spermu.Ako ste svjesni svog mirisa, pokušajte piti više vode, jesti više voća i povrća (osim  povrća poput  npr. karfiola ili brokolijja budući da vam njihovi spojevi sumpora mogu dati  karakterističan miris poput pokvarenih jaja). Konzumiranje dosta  alkohola može povećati znojenje u međunožju.  Ponekad je i pušenje uzrok problema jer miris duhanskog dima prožima sve. Međutim, ukoliko se  Vaš miris iznenada  promijeni u odosu  na običajeni bez ikakvog razloga, i ako je to sve povezano  sa mnogo iscjetka, tada posvjetite  vidjeti svog liječnika, jer sve su to znakovi infekcije. Ako ste skloni infekciji, provodite ispranvu , ne pretjeranu higijeni, jedite  zdravo,  uravnoteženo a i povremena upotreba vaginalnog probiotika može pomoći.

Kada bi se trebala zabrinuti ukoliko postoji svrab  i peckanje “tamo dolje”?

Kaže se da je kod muških upravo karakteristično ali ponekad i simpatično da se stalno ”dolje češkaju” no kod žena se to ne smatra osobito šarmantinim. Postojanje svrbeža u međunožju se može dogoditi zbog bilo čega od spolno prenosivih infekcija ili gljivičnih infekcija do previše uskih hlača rasta pubičnih dlačica nako depilacijem , kao i kod  predugog nošenja uznojene odjeće iz teretane. Ponekad može biti vrlo teško kazati o čemu je riječ. Ako niste sigurni u izvor problema, a svrbež se i dalje pojavljuje nakon tuširanja, tada  preporučujemo dogovoriti ginekološki  pregled.

Koja je to normalna količina isjetka iz rodnice?

Zaboravite što je to  „normalno”.  Količina  iscjetka varira od žene do žene, a boja i promjene konzistencijem se događaju sa menstrualnih  cikluso.  Zapravo je najvažnije  znati što je normalno za vas. Ako primijetite bilo kakvu naglu promjenu u svom iscjetku,  dogovorite pregleda da se iscjedak pogleda pod mikroskopm i tako  ustanovi postoji li kakva infekcija ili ne.

Da li spolovilo  i  rodnica  izgledaju kod svih i isto?

Ovo pitanje, obično je kod za „ Izgledam li normalna ? ” Mnoge žene su u nekom trenutku  uzele ogledalo u ruke da provjerite kako to sve izlega, ali kako ćete znati da li  svi vaši  dijelovi izgledaju kao i kod svih drugih ? Prvo,  treba razjasniti: kad pitate o tome što izgleda normalno, većina žena zapravo  misli  na izgled spolovila, koji uključuje klitoris,  velike i  male usne  te otvor rodnice. Ne postoji „normalna”. Postoji ogromne razlie odosno varijacije od žene do žene. Isto vrijedi i za stvarni izgled i veličinu rodnice -koja je različita ovisno o ženinom dobu, visini, seksualne povijesti i broju  porođaja kao i načinu rađanja . Nosevi ne izgledaju isto, oči ne izgledaju isto,  pa tako rodnice i  spolovila izgledaju vrlo različito, Postoji mnogo varijacija na temelju onoga što je njihova  rodnica  prošla.”   Na žalost, na  današnje  mišljenje  o tome što je to  normalno često postoji iskrivljena slika  prema izgledu  žena u pornografiji  koji su odabrani upravo zato što imaju izgled koji odgovara žanru i medijima  . Tako  se mogu dobiti  posve iskrivljeni pogledi na ono što je normalno. To na žalost znade uroditi posve nerealnim zahtjevima za korektivim operativnim zahvatima. U pravilu budite zadovoljni kako sve izgleda . Razičitost je to što nas obogaćuje i čini jedinstvenima. Ako pri pregledu vaš ginekolog primijeti neke nepravilnosti, on će to i napomenuti.

Je ispiranje rodnice  jednom na dan,  u neko vrijeme, stvarno tako loše?

Rodnici bi trebalo pustiti da sama održava svou čistoću premda je sa višim stupnjem civilizacije došlo do toga da sve treba biti čisto , sterilno i  mirišljavo što u rodnici zapravo stvori nered koji dovodi do problema .To je zato što redovna ispiranje mijenja pH ravnotežu rodnice, a u njoj je  je obično  velo kiselo, čime se narušava ravnotežu normalnih kvasca i bakterija koje žive unutar vagine. Ti poremećaji mogu dovesti do gljivične infekcije i bakterijske vaginoze. Ispiranje vodom  jednom u neko vrijeme, vjerojatno nije štetna, premda mogi autori upozoravaju da čak i jedan tretman može biti problematičan.   Perite se striktno izvana a rodici pustite da sama održava svoju čistoću i tako će biti najmanje problema.  Povremeno korištenje vaginalnog probiotika će također koristiti.

Imam mjesečnicu!  Trebam li otkazati zakazani pregled?

Zapravo ne morate  Vaš ginekolog se  ne boji krvi (općenito, ginekolozi  su kirurzi i porađaju djecu, to je krvav sport). Ako vaš krvarenje je vrlo obilno tek to je razlog da dođete na pregleda da se ustanovi u čemu je problem,  tek tada i nazovite i dogovorite pregled ukoliko već to niste učinili ranije. Krvarenje ne utječe na uzimanje i rezultat Papa testa. Slobodno ostavite svoj tampon  u rodnici ukoliko Vam tako odgovara, gilnekologa će ga ukloniti. Vjerujte mi, niste sami. I ne radite ništa sramotno.

Brinem da će medicinska sestra ili liječnik  krivo gledati i  procjenjivati moje golo tijelo.

Vjerojato ne  mogu postojati  dvije žene na planeti koji misle da imaju savršeno tijelo. Svakoj ženi je ginekološki pregled nešto drugo i posve sigurno specifičnije al ii drugačije nego pregle bilo kojeg drugog dijela tijela ai nama koji radimo taj posao to je kao i pregledavanje bilo kojeg drugog dijela tijela. Drugačije se naš posao nebi mogao raditi. Ginekolog i medicinska sestra koja radi s njim  vjerojatno imaju previše  posla sa odgovaranjem na vaša pitanja i  i obavljanjem drugihm potrebnih stručnih procedura. Osim toga, oni su već vidjeli barem  32 druga nesavršenih gola tijela ovaj tjedan.

Što ako sam zaboravila obrijati noge?

Zaboravite na to, doista to  je zadnja stvar kojeg  je ginekologu stalo. Vjerujte mi, oni su koncentrirani na svoje maternice, jajnika, dojke, spolno prenosive bolestii i kontracepciju.

Imam bolni spolni odnos. Je li to normalno?

Oko 15 posto žena, u različitim fazama života, osjeća nelagodu i bol prilikom spolnog odnosa. Ovaj problem ne treba nikako zanemarivati, obvezno je pri pregledu na njega ukazati ginekologu. Ginekolog će pri pregledu provjeriti postoji li neki problem koji je krivac za takvo stanje. Nema razloga da se bilo kakva bol trpi, niti da vam bude neugodno potražiti pomoć u rješavanju intimnih problema.

Da li se dobro pomokriti nakon spolnog odnosa?

Mokrenje nakon spolnog odnosa nije loša ideja (kako neromantičnoto zvuči). Ženaska je uretra je vrlo kratka i nakon bilo kakve seksualne aktivnosti, izlučevine koje sadrže bakterije mogu putovati kroz uretru i uzrokovati urinarne infekte) Dakle, ustajanje  i mokrenje  prije nego najčešće zadrijemamo nakon spolnod odosa je dobra navika i ona će smanjiti  mogućost razvoja  razvoj  urinarnih infekata naročito kod ženakoje su tome sklone

Sumnjam da me partner ili suprug vara. Koje testove za spolno prenosive bolesti trebam učiniti?

Testiranje na spolne bolesti nije nešto čemu se treba podvrgnuti samo ako postoji sumnja da vas partner vara ili je priznao preljub, spolno aktivni muškarci i žene trebali bi se redovito testirati. No, ako do preljuba dođe, oba bi se partnera trebala javiti liječniku radi testiranja. Prepustite struci nakon učinjenog razgovora sa vama da odredi koje će testove učiniti.

Da li je prekinuti spolni odnos doista loša metoda kontracepcije?

Prekinuti spolni odnos je najkorištenije kontraceptivna metoda od kada je svijeta bilo, a i biti će. Međutim to je i najlošija kontraceptivna metoda. To je samo doista ”bolje išta nego ništa”. Muškarci  uvijek imaju malu količinu ejakulata prije orgazma i može se izlučiti dovoljno spermatozoida da dođe do trudnoće i prije same ejakulacije. Nadalje spermatozoidi mogu preživjeti i 5 dana u  ženskom reproduktivnom traktu. Dakle, čak i ako žena misli da nije u periodu ovulacije, ona ne može biti siguran.I prestanite pokušavati obilježiti svoj kalendar poput menstrualnog zodijaka. Vrlo malo žena ima cikluse koji su apsolutno predvidljivi od jednog  do drugog mjeseca.

Koliko mensturacija mora kasniti  prije nego što  možemo ustanoviti da li se trudnoća dogodila ili nije?

Spermatozoidi koji su izbačeni u rodnicu putuju kroz cijelu matericu i jajovode do njihovog otvora u trbušnoj šupljini  gdje iz jajnika  ovulacijom  biva izbačena dozrela jajna stanica. U tom, krajnjem dijelu jajovoda se događa oplodnja i formira se embrij.  Embrij  raste , razvija se  putuje prema maternici duž jajovodi i implantira odnosno usadi u zadebljanu sluznicu koja oblaže unutrašnjost maternice (endometrij) unutar maternice nekoliko dana kasnije. Implantiravši se  embrij  počinje proizvoditi i oslobađati hormon trudnoće -HCG u majčinu krv. Dakle, tehnički, trudnoća postoji već prije očekivane menstruacije, a mnogi od današnjih testova trudnoće su u mogućnosti otkriti ovaj hormon čak i 2-3 dana  prije  očekivane menstruacije. Dakle,ako su vaši ciklusi  super redovito, čak i  kašnjenje od nekoliko dana treba uzeti ozbiljno. Većina žena ima varijabilnost u trajanju  svojih ciklusima, pa se  nekoliko dana može sačekati. Ali, ako ste imali spolni odnos bez zaštite i  nije uslijedila menstruacija prvo na što treba pomisliti je trudnoća

Postoji li ejakulacija kod žene? Može li djevojka biti “squirter” ili je to prevara (na žalost   porno industrija je tu ponovno promijenia realnost)?

Squirting  je više urbana legenda porno industrije nego dio fiziologije. Neke žene imaju veču količinu sekreta u rodnici i vlažnije su za  vrijeme predigre i orgazma.  Neki misle da stimulacijom tzv G točke u rodnici kod nekih žena  može doći do produkcije skreta koji je indentičan prostatičnoj teućini u muškaraca (luče je Skenneove žlijezde koje kod žena uobičajeno nisu razvijene) i stoga kod nekih  žena  orgazmičke  kontrakcije mišića dna zdjelice mogo dovesti do onoga što se čini kao “ženski ejakulat”.

Ugovorite pregled

Pošaljite poruku i odgovoriti ćemo Vam u najkraćem mogućem roku.
Potrebno je popuniti sva polja.

Kalkulator plodnih i neplodnih dana u ženskom spolnom ciklusu

Unesite datum početka zadnje menstruacije i trajanje najkraćeg i najduljeg ciklusa. Dan u tjednu će odrediti računalo.


Početak zadnje menstruacije
Trajanje najkraćeg ciklusa dana
Trajanje najduljeg ciklusa dana

Računalom se možete koristiti za procjenu plodnih dana i za planiranje trudnoće, ali ne kao jedinom podlogom za sigurnu kontracepciju. Bili ste upozoreni i ne preuzimam nikakovu odgovornost u bilo kojem slučaju!

Podaci koje unesete obrađuju se lokalno na Vašem računalu (JavaScript) i ne prenose se Internetom.

Očekivani datum poroda

Početak menstruacije (1. dan ciklusa)
Početak vjerojatno neplodnog razdoblja
Kraj vjerojatno neplodnog razdoblja
Početak plodnog razdoblja
Optimum za oplodnju
Optimum za oplodnju
Kraj plodnog razdoblja
Početak neplodnog razdoblja
Kraj neplodnih dana i početak ranije menstruacije
Početak kasnije menstruacije