• Dijeli poveznicu
  • Ispiši stranicu

Miom na maternici

U ovom napisu nešto o najčešćeem  dobroćudom (benignom) tumoru  u ženskom genitalnom traktu. Riječ je o miomu . Sasvim točno ; radi se o tumoru glatkog mišićnog tkiva  od kojeg je inače građen mišićni, najvoluminozniji, dio maternice.

Prema statističkim podacima  oko 20% žena starijih od 30 godina ima jedan ili više miomatoznih čvorova, premda uopće nemaju nikakvih simptoma odosno za njih naješće iti ne znaju.U oko 50% žena u kojih je  prisutan neki od  simptoma  (oni će biti nabrojeni kasnije)  koji bi mogli upućivati na miom, početak tegoba  se pojavljuje prije 35 godine æivota.

Premda se radi o vrlo čestoj bolesti, odnosno tumoru o etiologiji se znade vrlo malo. Za svoj rast nužno  trebaju određenu količinu estrogenih hormona. Smatra se da nastaju  tako da određena broj stanica (stručno- klonus stanica) ima povišenu koncentraciju receptora za estrogene hormone u svom sastavu  i stoga reagiraju pretjeranim rastom  na koncentracije estrogena koje su inače u cirkulaciji normalne i ubičajene. Ovisnost o estrogenima je također očita i iz toga – ako se pojave u mađih žena u pravilu rastu bre  a nakon prestanka menstruacije ( menopauze )  se smanjuju, ali ne nestaju. Zbog visoke učestalosti  ( praktično svaka peta æena )  teško je govoriti o familijarnoj skonosti .

Miom odnosno miomi-  rjeđe je  prisutan samo  jedan Ëvor, obično ih je više, mogu biti najrazličitijih veličina ili težina- od nekoliko milimetara ,odnosno nekoliko grama , do veličina  većih od glave odraslog čovjeka, odnosno težine  nekoliko kilograma .  Maternica je građena od 3 sloja tkiva- sluznice ( endometrija) , mišićog sloja ( miometrija)  te tankog sloja potrbušnice koja oblaže sve unutrašnje organe (seroza). Miomi su uvijek, naravno, u miπićnom sloju ali s obzirom na to gdje se pretežno šire u svim rastu da li prema npr. serozi razlikujemo supserozne, ili prema sluznici – sumukozne odnosno ukoliko ostaju ograničeni na mišićni sloj  –  intramuralne miome. Ova podjela je bitna zbog intenziteta simptoma koji se pojavljuju. Premda  mogu doseći vrlo velike razmjere, u pravilu su benigni. Maligno alterira manje od 0,5% mioma ( tada se adi o miosarkomu) i na to treba sumnjati kod svakog naglog, i brzog rasta.

Simptomi su nekarekteristiËni : produljena i obilna menstrualna ali i međumenstrualna krvarenja , bolne menstruacije, pritisak  i bolovi u donjem dijelu trbuha. Vrlo rijetko simptomi se pojavlju naglo i burno, obično sve napreduje polagano tijekom dužeg vremena.   Najveći broj , i najranije pojavljivanje simptoma je kod mioma smještenih pod sluznicom maternice (submukoznih mioma) .Nasuprot tome najmanje simptoma daju miomi smješteni prema trbušnoj šupljini (subserozno) tako da bolesnica može ponekad i sama napipati poveće, sasvim neosjetljive čvorove  u trbuhu, koji su vjerojatno rasli godinama. Miom se također može dijagnosticirati nakon spontanog pobačaja ili u tijeku obrade steriliteta a da prethodno nisu dali nikakve simptome.

Dijagnoza  se često postavlja običnim , kliničkim pregledom- ginekolog napipa povećanu, neravnu, čvorastu maternicu – to prije svega važi za subserozne miome i intramuralne miome. Submukozni  miomi često uzrokuju tegobe- pojačana i nepravilna  te bolna krvarenja- još dok su relativo maleni  i dok ih se običnim pregledom ne može napipati.  Ultrazvučni pregled  je svakako danas rutinska metoda za procjenu broja , veličine i smještaja miomatoznih čvorova.Mogu biti smješteni na bilo kojem dijelu matenice – češće  su  na tijelu no na vratu maternice – zbog relativno male količine mišićnog tkiva u vratu  maternice. Kod mioma smještenih pod sluznicom (submukozno) potrebno je katkad učiniti u dijagnostici veličine, broja te smjeπtaja mioma  histeroskopiju. Radi se o dijagnostičkoj metodi kojom se pomoću posebnog  instrumenta (promjera manjeg od 1 cm)- histeroskopa- (koji ima svoje posebno svjetlo i optiku za promatranje) ulazi kroz vrat maternice u njezinu šupljinu  i vidi točno broj, veličinu i smještaj mioma. Pomoću posebno konstruiranih, operativnih histeroskopa mogu se čvorovi i operirati tj. odstraniti. Također ponekad prije operativnog liječenja mioma poduzme se ponekad i laparoskopija- ulazi se u trbuh instumentom  promjera oko 1 cm  te se pod kontrolnom oka točno orjentira o veličini, smještaju te broju miomatoznih čvorova.  Danas   se laparoskopski sve više mioma i operativno odstranjuje

LijeËenje mioma je u pravilu operativno. Dakle, potrebno ih je odstraniti.Do sada, se nikakvom konzervativnom, medikamentoznom  terapijom miome  nije uspjelo posve  izliječiti. Danas ipak postoje 2 medikamentozna protokola kojim se može utjecati na rast  mioma-  postoje preparati  koji u organizmu žene stvaraju hormonalnu konstelaciju  poput  menopauze – zbog jakog sniženja koncentracije estrogenih hormona u cirkulaciji dolazi do smanjivanja  i atrofije  miomatoznih Ëvorova. No, efekti nisu trajni  i nakon prestanka terapije , u pravilu kod mlađih žena, dolazi do njihovog naglijeg rasta, u pravilu na veličinu prije terapije ili čak i više.  Stoga se ovo liječenje daje samo kratkotrajno , kroz nekoliko mjeseci- prije operativnog zahvata, radi njegovog lakšeg i poπšednijeg izvođenja. Drugi preparat koji je u upotrrebi posljednjih nekoliko godina, a stručno rečeno radi se o selektivnom modulatoru progesteronskih receptora ( preparat se zove komercijalno Esmya)  možemo  tijekom nekolio ciklusa terapije koji traju oko mjesec dana dovesti do znatnog smanjenja mioma koji može ostati prisutan još duže vrijeme nakon prestanka korištenja terapije. Dovoljno da neke žene uspiju ostvariti trudnoću koju su željele ili da zbog skoro nastupajuće menopauze  uz povoljan terapijski efekt uzrokovan uzimanjem perparata budu  pošteđene  operacije. Obizirom  da je preparat još nov na tržištu dugoročna upotreba će pokazati njegove točne domete koji se , za sada, još uviljek ne mogu točno sagledati,

Nipošto ne treba zaključiti iz gore izloženog da sve miome treba operirati.  Operaciju treba učiniti u žena kod kojih postoje jake tegobe- dakle nepravilna i jaka krvarenja, bolovi, zatim ukoliko miomi brzo rastu- zbg sumnje i mogućnosti maligne alteracije. Također treba odstraniti  veće miome kod  žena koje imaju namjeru zanijeti i roditi, ili u kojih postoji neplodnost  .

Kod najvećeg broja žena miomi ne daju nikakve simptome i smetnje, a otkriju se rutinskim ginekolokim pregledom u drugoj polovici generativnog perioda kada je većina žena već  ispunila svoje reproduktine želje. Kod njih, miome je potrebno pratiti redovitim kontrolama, kliničkim i ultrazvučnim 1-2 puta godišnje.Ukoliko se pojave simptomi , ili ubrzani rast, tada se stigne blagovremeno intervenirati.

Ukoliko se operacija mora poduzeti  u kasim tridesetim i čeetrdesetim godinama života, a žena više nema namjeru rađati najšćee se   odstrani cijela maternica ( histerektomija)  a jajnici,  ukoliko su uredni ostaju.  Ukoliko se radi o mlađoj ženi koja još želi zanijeti i roditi  pokuša se odstraniti samo jedan ili više miomatoznih čvorova  i tako sačuvati ostalo zdravo tkivo maternice odnosno njezinu kasniju funkciju. To najčešćee i uspije.  Sve više   se danas kod mlađih æena u tu svrhu  koriste  tzv. endoskopske tehnike operiranja ( histeroskopska i laparoskopska) zbog manjeg oštećivanja zdravog tkiva maternie te tako manjih postoperativnih posljedica . Uz sve ovo puno je raniji i povratak svakodnevnim aktivnostima .

Ugovorite pregled

Pošaljite poruku i odgovoriti ćemo Vam u najkraćem mogućem roku.
Potrebno je popuniti sva polja.

Kalkulator plodnih i neplodnih dana u ženskom spolnom ciklusu

Unesite datum početka zadnje menstruacije i trajanje najkraćeg i najduljeg ciklusa. Dan u tjednu će odrediti računalo.


Početak zadnje menstruacije
Trajanje najkraćeg ciklusa dana
Trajanje najduljeg ciklusa dana

Računalom se možete koristiti za procjenu plodnih dana i za planiranje trudnoće, ali ne kao jedinom podlogom za sigurnu kontracepciju. Bili ste upozoreni i ne preuzimam nikakovu odgovornost u bilo kojem slučaju!

Podaci koje unesete obrađuju se lokalno na Vašem računalu (JavaScript) i ne prenose se Internetom.

Očekivani datum poroda

Početak menstruacije (1. dan ciklusa)
Početak vjerojatno neplodnog razdoblja
Kraj vjerojatno neplodnog razdoblja
Početak plodnog razdoblja
Optimum za oplodnju
Optimum za oplodnju
Kraj plodnog razdoblja
Početak neplodnog razdoblja
Kraj neplodnih dana i početak ranije menstruacije
Početak kasnije menstruacije