• Dijeli poveznicu
  • Ispiši stranicu

Mehanička odnosno barijerna kontracepcija

Mehanička, odnosno barijerna kontracepcija  svoje djelovanje temelji  na stvaranju prepreke odnosno barijere između  spermatozoida, te jajne stanice. Ova kontracepcija ima samo lokalno djelovanje bez ikakvih sistemskih utjecaja na cijeli organizam. Stoga je njezina primjena praktično potpuno bezopasna i  nema nikakvih  kontraindikacija  za njezinu upotrebu. Mogu je koristiti i žene koje doje. Uz pravilnu upotrebu  efikasnost ovih metoda je vrlo visoka. Osim kontraceptivnog djelovanja ova vrsta kontracepcije pruža i vrlo dobru zaštitu od spolno prenosivih bolesti  kako klasičnih , tako i danas vrlo aktuelnih i opasnih neklasičnih spolno prenosivih bolesti, virusima HPV-a te AIDS-a. To ne pruža niti jedna druga kontracepcijska metoda. U mehaniku kontracepciju spadaju:prezervativ, dijafragma, cervikalna kapica te najnovije-ženski prezervativ. U principu do danas je sve osim prezervativa gotovo napušteno !

Prezervativ je oduvijek bio među  najpopularnijim i najdostupnijim kontraceptivnim metodama, no pravu renesansu doživljava nakon otkrića AIDS-a, budući da predstavlja  najefikasnije sredstvo zaštite kod seksualnog odnosa  sa nepoznatim partnerom.To je pogotovo aktuelno u najmlađeg ali i seksualno najaktivnijeg dijela populacije. Također je vrlo uspješan i u zaštiti od infekcije HPV-om (humani papiloma virus), uzročniku šiljastih kondiloma, odnosno bradavica u predjelu spolovila u oba spola, te utjecaju na pojavu atipija odnosno  CIN-ova u stanicama epitela vata maternice, što se dijagnosticira promjenama u  nalazu PAPA testa.  Današnja industrija nudi najrazličitije oblike, veličine, boje pa čak i mirise prezervativa. Danas se uglavnom koriste tzv. vlažni prezervativi. Prednost im je da ne “žuljaju” a impregnirani sui   spermicidnim sredstvima koja poboljšavaju kontraceptivno djelovanje. Najozbiljnija nezgoda  je pucanje prezervativa  za vrijeme spolnog odnosa. To se događa razmjerno rijetko.  U roku od 72 sata,  uz najnovije preparate i do 12o   sati nakon “incidenta” moe se pomoći tzv. “morning after” kontracepcijom. ( Ella one, Escapelle)

Dijafragma je metoda mehaničke kontracepcije koja je tradicionalno popularnija u SAD-u  nego u Europi. U odnosu na prezervativ, kao najzastupljeniju metodu mehaniËke kontracepcije, ima prednosti i nedostatke. Prije početka upotrebe potrebno je odrediti potrebnu veličinu i posebno je naručiti . Određuje se potreban promjer dijafragme, a on varira od 65 mm do 105 mm. Potrebno je ovladati vještinom stavljanja i vađenja dijafragme što je kompliciranije nego staviti prezervativ. No, nakon nekoliko tjedana ”uvježbavanja”, to ne traje više od nekoliko sekunda . Dijafragma se također koristi  sa kemijskim kontraceptivnim sredstvom koje poboljšava njezino djelovanje. Prednosti su da se dijafragma može staviti i nekoliko sati prije spolnog odnosa. Spolni  odnos sa dijafrgamom je “kao da nije stavljeno niπta”. Ukoliko je pravilno postavljena, dijafragma se ne osjeća. Također, moguće je imati nakon jedne aplikacije i nekoliko spolnih odnosa. Zaπšita  od spolno prenosivih bolesti je nešto slabija nego kod prezervativa , ali ipak bolja nego kod drugih kontraceptivnih metoda. Za ženu, dijafragma ima suštinsku  prednost u odnosu na prezervativ,  jer se u svojoj zaštiti žena može osloniti samo na sebe  i biti neovisna u tome od  partnera. Ipak upotrebe dijafragme posljednjih desetljeća se manjuje.

Prezervativ za æene ja najnovija metoda mehaniËke kontracepcije, uvedena u upotrebu u razvijenom svijetu prije dvadesetak  godina. Ovaj prezervativ  kombinira svojstva dijafragme i prezervativa. Kod nas se  još relativno teško nabavlja i dosta je skup. S obizirom na to, s njim nemamo velikih iskustava, ali su iskustva prema literaturi povoljna. Njegova je  predost da je žena također neovisna u kontracepciji od volje partnera.

Mehaničku kontracepciju se preporučuje koristiti zajedno sa kemijskim kontraceptivima. Kemijski kontraceptivi svojim djelovanjem  onemogućuju pokretljivost spermatozoida. Mogu se koristiti i samostalno, bez  mehaničkih kontraceptiva, no njihova efikastost je tako  manja. No, zbog jednostavne primjene  ostaje to dobra kontracepcija “za prvu pomoć“.

Ukoliko postoji stabilan menstruacijski ciklus mehaniËka kontracepcija  se moæe primijeniti  samo u vrijeme”opasnih “ dana dobivenih raËunanjem  plodnih dana  prema prethodnim cikilusima. Uz neπto racionalnosti, sa stanoviπta nuspojava i πkodljivosti, predstavlja to praktiËno idealan kontracepcijski izbor.

Ugovorite pregled

Pošaljite poruku i odgovoriti ćemo Vam u najkraćem mogućem roku.
Potrebno je popuniti sva polja.

Kalkulator plodnih i neplodnih dana u ženskom spolnom ciklusu

Unesite datum početka zadnje menstruacije i trajanje najkraćeg i najduljeg ciklusa. Dan u tjednu će odrediti računalo.


Početak zadnje menstruacije
Trajanje najkraćeg ciklusa dana
Trajanje najduljeg ciklusa dana

Računalom se možete koristiti za procjenu plodnih dana i za planiranje trudnoće, ali ne kao jedinom podlogom za sigurnu kontracepciju. Bili ste upozoreni i ne preuzimam nikakovu odgovornost u bilo kojem slučaju!

Podaci koje unesete obrađuju se lokalno na Vašem računalu (JavaScript) i ne prenose se Internetom.

Očekivani datum poroda

Početak menstruacije (1. dan ciklusa)
Početak vjerojatno neplodnog razdoblja
Kraj vjerojatno neplodnog razdoblja
Početak plodnog razdoblja
Optimum za oplodnju
Optimum za oplodnju
Kraj plodnog razdoblja
Početak neplodnog razdoblja
Kraj neplodnih dana i početak ranije menstruacije
Početak kasnije menstruacije