• Dijeli poveznicu
  • Ispiši stranicu

Kontraceptivne tablete

Svaka kontraceptivna tableta sastoji se  uvijek od 2 komponente-estrogenih i gestagenih hormona.Ti hormoni uneseni izvana u organizam žene djeluju tako da zaustave funkciju jajnika .Tako izostaje ovulacija te stoga nema mogućnosti zanošenja.  Za posljednjih oko 50 godina koliko je na træižtu pilula je neprestano usavršavana što je doprinijelo smanjenju štetnih nuspojava uz praktično gotovo pa  stopostotnu kontraceptivnu sigurnost.

Cijelo vrijeme u piluli je snižavana doza hormona tako da danas  propisujemo ultranisko odnosno nisko doziranu kontraceptivnu tabletu sa manje od 35 mikrograma etinilestradiola -najuobičajenije estrogenske komponente tablete . U najnovijim generacijama kontraceptivnih tablet pojavili su se čak  i prirodni estrogeni umjesto sintetskih što je još smanjilo estrogeneske nuspojave. Estrogena kompnenta tableta odgovorna je za većinu ozbiljnih nuspojava tablete –najozbilnija je pojava tromboemboija.Ovisno  o količini odnosno odnosu količina pojedinih hormona razlikujemo danas : tzv.monofazne kontraceptivne preparate gdje je u svim tabletama koje se uzimaju tijekom jednog ciklusa uzimanja  ( obično 21 tableta ) uvijek ista količina  estrogena i gestagena odnosno multifazne preparate kod kojih je količina estrogenih hormona praktično konstantna tijekom cijelog ciklusa uzimanja  a količina gestagena postepeno raste imitirajući tako prirodni menstruacijski ciklus.Pojedine žene bolje podnose jednofazne a druge opet bolje višefazne preparate. Pravilo je , uvijek sa najnižom mogućom dozom hormona ostvariti  stopostotni kontraceptivni efekt. Rukovodeći se time ,  postigli smo vrlo nisku učestalost štetnih  nuspojava .Najveći broj nuspojava koji se pojavi ne zahtijeva tako prekidanje uzimanja.Najuobičajenije nuspojave su: mučnina i povraćanje,glavobolje, osjećaj napuhnutosti, napetost dojki,  probojna krvarenja odnosno popularno “spotting” ( krvarenja za vrijeme uzimanja tableta), blago povećanje tjelesne težine te depesija . Sve ove nuspojave ne zahtijevaju  prekidanje uzimanja  jer spotano prolaze tijekom nekoliko prvih ciklusa uzmanja. Potencijalno ozbiljne nuspojave – povećana sklonost zgrušavanju krvi te posljedično embolije zatim pogoršanje migrenskih glavobolja,upale dubokih vena, sklonost infarktu , pogorπanje nekih bolesti dojke i drugih  zahtijevaju oprez.Tablete stoga uvijek treba započeti uzimati u dogovoru sa liječnikom koji će komplikacije moći nekada predvidjeti unaprijed odnosno prepoznati ih i poduzeti eventualno  potrebno liječenje.

U ogrome većine mladih žena koje su inače zdrave  neće biti nikakvih poteškoća a kamoli trajnkh posljedica. Kontraceptivne tablete se mogu započeti uzimati , rano  u tinejđerskoj dobi , već 2 godie  nekoliko godina nakon prve  menstruacije – ukoliko je potrebna kontraepcija a može I raije ukoliko se kontraceptivne tablete propisuju kao sredstvo za regulaciju nepravilnih, obilnih I bolnih menstrualnilh krvarenja,.Nakon što se obavi razgovor da bi se saznale eventualne zdravstvene poteškoće  I saznali podaci iz obitelji o vevntualnim tromboembolijskim incidentima ( danas se to kaže sklonosti trombofiliji )  što se može  češće ponavljati u pojednim obiteljimau  može se učiniti  rutinski ginekološki pregled te PAPA kod žena koje su započele sa spolnim životom te barem ultrazvučni  pregled  za sve ostale . Tablete je moguće uzimati  ukoliko nema nikakvih nuspojava bez opasnosti dok god je potrebna kotracepcija. Prekidi u uzimanju koji su se nekada davno  savjetovali  nisu potrebni. Dapače od tavkih prekida  vise štete a ikakva korist. Naime, kod svakog prekida te ponovnog započinjanja kao da se počinje sa tabletama prvi puta u životu.  Ukoliko će se pojaviti neke nuspojave  to će biti u prvilh 6 mjeseci do najkasije godinu  dana  a poslije vise nikadan. Nema dakle nuspojave u 3. ili 5 godini uzimanja !  Pušenje nije prepreka uzimanju tableta sve do navrπenih oko 35 godina života . Tada se za žene koje puše savjetuje prestanak uzimanja. Ukoliko žena ne puši može  uz redovitu kontrolu nastaviti sa uzimanjam i dalje, do menopauze, naročito kontraeptive tablete sa prirodim enstrogenima. Nakon početka uzimanja potrebno je nakon nekoliko ciklusa uzimanja učiniti prvu kontrolu. Za tu kontrolu ogu se učiniti I laboratorijwke pretrage jetrenih funkcija te lipidogram,Daljnje kontrole, ukoliko je sve uredno , se rade1-2 puta na godinu.U slučaju pojave bilo kakvih komplikacija savjetujem svojim pacijenticama  da je najbolje  odmah  se javiti bez prekida uzimanja radi dogovora, budući da najveći broj nuspojava ne zahtijeva prekid uzimanja. Nakon prekida uzimanja kod današnjih ultraniskodoziranih kontraceptivnih preparata već prvi ciklus I spontano krvarenja usliejde uredno u očekivano vrijeme. No, kod nekih žena je ponekad potrebno 2-3 mjeseca da se uspostavi uredan ,ovulacijski menstruacijski ciklus. Ukoliko  se trudnoća dogodi  već prvi ciklus nakon prekida uzimanja koliko danas znamo to nema nikakvih štetnih posljedica. (često se i danas u ”usmenoj predaji” među ženama preporučuje nekoliko mjeseci ”čistiti” nako prestanka uzimanja kotnraceptiva , prije zanošenja , što je pose nepotrebno )

Menstruacije odnosno prijelomna krvarenja između ciklusa su u pravilu oskudnija nego uobičajene menstruacije, i najčešće  bezbolna  ili barem bitno manje bolna negi su bile uobičajene menstruacije. Stoga se peroralna kontracepcija ponekad daje kod jakih, dugotrajnih i bolnih menstruacija. Nakon nekoliko godina uzimanja postoji dokazano niža učestalost benignih ali i malignih bolesti dojke te karcinoma sluznice maternice.

Vrlo često pitanje mojih pacijentica je  hoće li se uz kontraceptivne tablete pojaviti pojačana dlakavost te hoće li  se jako udebljati?  Dlakavost svakako nije nuspojava , naime upravo suprotno, kod nekih poremećaja menstruacijskog ciklusa koji za svoju posljedicu imaju  pojačanu pojavu dlakavost peroralni kontraceptivi se upravo daju za  liječenje . Debljanje , pogotovo jače  , vise od 3-4 kg  nije čest problem uz današnje ultraniskodozirane preparate tu nusojavu vidimo u manje od 3% korisica .Uz nekadašnje visokodozirane  preparate to je bio daleko češći problem.

Na osnovu svega iznesenog peroralna kontraceptiva smatram najboljom kontracepcijom za sve mlade zdrave žene.Tablete treba uzimati dakako uz stalan kontakt sa giekologom jer  je to  jedini način sprečavanja,doduše, vrlo rijetkih ali potencijalno i opasnih komplikacija.

Ugovorite pregled

Pošaljite poruku i odgovoriti ćemo Vam u najkraćem mogućem roku.
Potrebno je popuniti sva polja.

Kalkulator plodnih i neplodnih dana u ženskom spolnom ciklusu

Unesite datum početka zadnje menstruacije i trajanje najkraćeg i najduljeg ciklusa. Dan u tjednu će odrediti računalo.


Početak zadnje menstruacije
Trajanje najkraćeg ciklusa dana
Trajanje najduljeg ciklusa dana

Računalom se možete koristiti za procjenu plodnih dana i za planiranje trudnoće, ali ne kao jedinom podlogom za sigurnu kontracepciju. Bili ste upozoreni i ne preuzimam nikakovu odgovornost u bilo kojem slučaju!

Podaci koje unesete obrađuju se lokalno na Vašem računalu (JavaScript) i ne prenose se Internetom.

Očekivani datum poroda

Početak menstruacije (1. dan ciklusa)
Početak vjerojatno neplodnog razdoblja
Kraj vjerojatno neplodnog razdoblja
Početak plodnog razdoblja
Optimum za oplodnju
Optimum za oplodnju
Kraj plodnog razdoblja
Početak neplodnog razdoblja
Kraj neplodnih dana i početak ranije menstruacije
Početak kasnije menstruacije