• Dijeli poveznicu
  • Ispiši stranicu

Bradavice na spolovilu nesumnjiv su znak zaraze HPV-om. Istina ili mit?

Radi se o potpunoj istini.  Bradavičaste izrasline na spolovilu mogu biti šiljaste (condyloma acuminatum) ili ravne (condyloma planum) – one  su  uvijek uzrokovane  jednim od genotipova humanog papilloma virusa (HPV-a). Postoje i druge bradavičaste promjene  koje  izgledom samo podsjećaju na kondilome(fibroma, mollusca contagiosa…), a koje to zapravo nisu, i one naravno nemaju nikakve veze sa HPV infekcijom.

Premda postoji preko stotinu različitih genotipova HPV-a ne mogu svi uzrokovati pojavu genitalnih bradavica. Najčešće ih uzrokuju genotipovi tzv. niskog rizika  što je zapravo dobra činjenica jer ti geonotipovi HPV-a nemaju karcinogeni potencijal, tako da same bradavice najčešće osim što predstavljaju kozmetski problem ne predstavaljaju drugu veću opasnost. Mnogo rjeđe bradavice uzrokuju genotipovi tzv. srednjeg odnosno intermedijarnog  rizika (što također nije opasno) dok genotipovi visokog rizika to srećom rade vrlo rijetko. Bradavice u genitalnom predjelu su gotovo isključivo prenesene spolnim putem, dok bradavice na ostalim dijelovima tijela mogu biti prenesene i nespolnim putem, bilo  direktnim ljudskim  kontaktom  ali i putem predmeta. Vrijeme od kontakta sa HPV-om do pojave bradavica je potpuno nepredvidivo i može varirati od nekoliko tjedana odnosno mjeseci, ali i do nekoliko godina.

Ugovorite pregled

Pošaljite poruku i odgovoriti ćemo Vam u najkraćem mogućem roku.
Potrebno je popuniti sva polja.

Kalkulator plodnih i neplodnih dana u ženskom spolnom ciklusu

Unesite datum početka zadnje menstruacije i trajanje najkraćeg i najduljeg ciklusa. Dan u tjednu će odrediti računalo.


Početak zadnje menstruacije
Trajanje najkraćeg ciklusa dana
Trajanje najduljeg ciklusa dana

Računalom se možete koristiti za procjenu plodnih dana i za planiranje trudnoće, ali ne kao jedinom podlogom za sigurnu kontracepciju. Bili ste upozoreni i ne preuzimam nikakovu odgovornost u bilo kojem slučaju!

Podaci koje unesete obrađuju se lokalno na Vašem računalu (JavaScript) i ne prenose se Internetom.

Očekivani datum poroda

Početak menstruacije (1. dan ciklusa)
Početak vjerojatno neplodnog razdoblja
Kraj vjerojatno neplodnog razdoblja
Početak plodnog razdoblja
Optimum za oplodnju
Optimum za oplodnju
Kraj plodnog razdoblja
Početak neplodnog razdoblja
Kraj neplodnih dana i početak ranije menstruacije
Početak kasnije menstruacije