• Dijeli poveznicu
  • Ispiši stranicu

Bolna mentruacija

Bolna menstruacija, odosno dismenoreja  je pojava grčevitih bolova    za vrijeme menstrualnog krvarenja.Dismenoreja  je primarna ukoliko za bolove ne postoji organski uzrok ili sekundarna ukoliko se u maloj zdjelici može dijagnosticirati neki organski poremećaj.Procjenjuje se da oko 50% žena ima  bolnu menstruaciju  a u oko 10% žena bolovi su toliko jaki da ih svakog mjeseca na jedan ili  nekoliko dana udaljuju od svake aktivnosti. Dismenoreja predstavlja jedan od značajnijih razloga izostanka sa posla u ženskom dijelu radno aktivnog stanovniπtva.

Bolne menstruacije započinju ponekad već sa prvom menstruacijom ( menarhom)  ali kod većine je to tek neko vrrijeme nakon prve menstruacije,  kada ciklusi postanu ovulacijski . Bolovi se pojavljuju nekoliko sati prije ili neposredno nakon početka menstrualnog krvarenja i traju anjčešće prvog   i drugog dana krvarenja. Bolovi su grčeviti , počinju u donjem dijelu trbuha i mogu se širiti u križa te bedra. Bolovi mogu biti praćeni i sistemskim simptomima: mučnina, povraćanje, proljev,glavobolja.

Ne postoji jasna povezanost između premenstrualnog sindroma  ( PMS-a ) te bolne menstruacije, premda su bolnoj menstruaciji sklonije žene sa izraženijim premenstrualnim sindromom. No, kako  premenstrualni sindrom predstavlja cijeli niz simptoma : razdražljivost, depresija, osjetljivost grudi, mučnina, glavobolje , a isti simptomi se mogu pojaviti i uz bolnu menstruaciju ,stanja se mogu preklapati.  Simptomi tako u rjeđim slučajevima  ponekad mogu trajati  danima .

Uzrok dismenoreje su prostaglandini , spojevi koji se oslobađaju kod razgrađivanja sluznice maternice koja se odbacuje  za vrijeme menstruacije .Djelujući lokalno, na krvne žile te muskulaturu maternice uzrokuju   kontrakcije muskulature i krvnih žila .To proizvodi ishemiju tkiva materice što uzrokuje bolove . Dio prostaglandina uđe i u krvotok te tako uvjetuje pojavu sistemskih simptoma: mučnine, povraćanja, glavobolje, proljeva.

Dismenoreja, odnosno bolna menstruacija se pojavljuje samo u urednim , ovulacijskim menstruacijskim ciklusima .Krvarenja nastala kao posljedica ciklusa bez ovulacije su uvijek bezbolna.Paradoksalno dakle , kod mladih žena bolne menstruacije uglavnom znače da je sve uredno. Nije sasvim jasno zašto, no nakon poroda znatno se smanjuje broj žena koje imaju bolne menstruacije.

Uzroci sekudnarne dismenoreje su najčešće: endometrioza, intrauterini ulošci ( “spirale”), upala zdjeličnih organa , prirođene anomalije genitalnih organa, stenoza, odnosno suženje kanala grlića maternice, miomi  na maternici te velike ciste na jajnicima.  Karakteristično za sekundarnu dismenoreju je njezino pojavljivanje dugo nakon prve menstruacije ili pak u žena koje su i dotada imale bolne menstruacije   uz bitno pojačanje i produženje bolova u odnosu na dotadašnje.

Kako danas znamo da su uzrok bolnih menstruacija prostaglandini, liječenje se sastoji u  sprečavanju  njihove sinteze , odnosno stvaranja. Tako djeluju lijekovi koji se inače koriste kod reumatskih upalnih procesa  drugdje u tijelu ( ondje bolove također uzrokuju prostaglandini) .Najbolji preparat  na našem træištu je stručnog naziva ketoprofen a u ljekarnama se pojavljuje kao Ketonal,. Dakako postoje i drugi  slični preparati  koji također imau vrlo dobro djelovanje npr ibuprofen ( neofen) , diklofenak ( voltaren) . Lijekove treba započeti uzimati odmah na početku krvarenja, najbolje još prije pojave bolova.

Lijek se uzima u visokoj dozi samo  prvi ili eventualno  drugi dan ciklusa. Tegobe tako ili potpuno  prestaju  ili su bitno blaže, omogučujći ženi njezine svakodnevne aktivnosti.

Nakon što su bolovi već postali jaki i grčeviti mogu pomoći i tzv. spazmolitici dakle lijekovi koji će otpustiti spazam mišića maternice i tako ublažiti bolove ( npr, na našem træiπtu Spasmex ili Baralgin) Bolove se svakako uspješnije liječi prije no što su postali jaki, antireumaticima odnosno gore imenovanim preparatima. Kod bolnih menstruacijama mladim ženama vrlo često preporučujemo i korištenje kontraceptivnih  jet to najčešće bude ”ugodno sa korisnim” –često puta postoji  potreba za  kontracepcijom, a uz kontraceptivne tablete tzv, prijelomna krvarenja ( tako nazivamo ”menstruacije”uz kontraceptivne tablete )  budu bezbolna.

Ukoliko postoji sumnja na sekundarnu dismenoreju potrebno je provesti dijagnostički  proces te  otkriti uzrok i provesti specifično  liječenje . Ukoliko je liječenje  uspješno simptomi nestaju.

Ugovorite pregled

Pošaljite poruku i odgovoriti ćemo Vam u najkraćem mogućem roku.
Potrebno je popuniti sva polja.

Kalkulator plodnih i neplodnih dana u ženskom spolnom ciklusu

Unesite datum početka zadnje menstruacije i trajanje najkraćeg i najduljeg ciklusa. Dan u tjednu će odrediti računalo.


Početak zadnje menstruacije
Trajanje najkraćeg ciklusa dana
Trajanje najduljeg ciklusa dana

Računalom se možete koristiti za procjenu plodnih dana i za planiranje trudnoće, ali ne kao jedinom podlogom za sigurnu kontracepciju. Bili ste upozoreni i ne preuzimam nikakovu odgovornost u bilo kojem slučaju!

Podaci koje unesete obrađuju se lokalno na Vašem računalu (JavaScript) i ne prenose se Internetom.

Očekivani datum poroda

Početak menstruacije (1. dan ciklusa)
Početak vjerojatno neplodnog razdoblja
Kraj vjerojatno neplodnog razdoblja
Početak plodnog razdoblja
Optimum za oplodnju
Optimum za oplodnju
Kraj plodnog razdoblja
Početak neplodnog razdoblja
Kraj neplodnih dana i početak ranije menstruacije
Početak kasnije menstruacije